Un llibre de Jordi Raül Verdú ens acosta a l’origen de ‘La Corriola’ de Cocentaina

Demà dijous, 8 de desembre, tornarà a celebrar-se la tradicional festa de ‘La Corriola’ a Cocentaina, un antiquíssim costum que té lloc cada any en el pintoresc paratge de Santa Bàrbara. Els actes es desenvoluparan enguany sense cap mena de restricció, després que en el passat 2021 encara fora obligatori l’ús de la màscara per la COVID-19, i l’activitat arrancarà a les 09:30h del matí amb una cercavila a càrrec de la Colla Mal Passet. Aquesta començarà des del ‘Raconet del Nadal’, situat en la part baixa del Passeig del Comtat, i des d’ací es pujarà fins a Santa Bàrbara on els veïns tindran oportunitat de degustar el pa redó en forma de corriola, així com la llonganissa roja en ‘bolteta’ que constitueixen les viandes que donen forma a l’esmentada tradició.

A més, es complirà amb el ritual de tocar la campana de l’ermitori i a les portes del mateix hi haurà una missa de campanya al migdia. També els Júniors de les dues parròquies locals han preparat jocs per als més xicotets i enguany s’ha incorporat una novetat “tindrem amb nosaltres a l’escriptor Jordi Raül Verdú, el qual va presentar en la Fira un llibre sobre La Corriola, i en aquesta ocasió ens contarà la història de la festa i fins i tot ens aportarà alguna narració oral relacionada amb el nostre poble o el mateix paratge de Santa Bàrbara”, explicava aquesta setmana Paqui Ruiz, la regidora de Tradicions de l’Ajuntament de la Vila Comtal.

L’autor del llibre, Jordi Raül Verdú, assenyala que ha comptat amb Maria Belda per a les il·lustracions al mateix temps que indica que amb aquesta publicació ha volgut acostar-se al vertader origen de la Festa de ‘La Corriola’. En aquest sentit detalla que la publicació vol desmuntar algunes de les teories errònies sobre la tradició que han circulat pel poble en els últims anys «contrastant informació, i bussejant per fons orals, hem pogut esbrinar que és un costum vinculat a festejar Santa Bàrbara i també per tastar el primer oli de la temporada donat que abans, per aquestes dates, estàvem en plena collita. Una cançoneta dels germans Sansalvador de 1924 ens parla de la ‘Festa de la suca’ i si estirem el fil, trobem un costum molt semblant a la comarca del Pallars Jussà de Lleida. Els convide llegir la publicació perquè cercaran coses molt interessants«, indicava en COPE ALCOI Verdú.

El Dia de la Corriola arribarà precedit de l’habitual ‘Olleta de La Puríssima’ que se celebra cada 7 de desembre en les seus de cadascuna de les Filaes de Cocentaina, una jornada de retrobament entre festers i festeres després de la trilogia en honor a Sant Hipòlit Mártir celebrada l’agost passat. Abans d’això, a les sis de la vesprada, s’efectuarà l’encesa de la il·luminació especial de Nadal després d’una cercavila del Mal Passet que finalitzarà amb una xocolatada en l’assenyalat ‘Racó del Nadal’.

Ací pots escoltar l’entrevista amb Paqui Ruiz i Jordi Raül Verdú:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *