Alcoi, el municipi de més de 30.000 habitants que més població perd en la Comunitat

Alcoi perd població. Cada any són menys les persones que resideixen a la ciutat. En els últims 26 anys, en concret, 1.516 ciutadans menys. I és que el municipi ha passat de tindre 60.476 habitants en 1996 a tindre 58.960 en 2022.

Perdre població significa que cada vegada són més les persones que marxen fora de la ciutat i que les que arriben no són suficients per a cobrir les pèrdues. No obstant això, no és aquesta la tendència que segueixen la gran majoria de municipis d’una grandària similar de la Comunitat Valenciana. Alcoi és la localitat de més de 30.000 habitants que més habitants ha perdut. I és que totes creixen, excepte Elda i la nostra ciutat.

Vila-real, per exemple, ha passat dels 40.124 ciutadans en 1996 als 51.369 en 2022. Més significatiu ha sigut el creixement de Sagunt. La localitat valenciana té ara 68.066 habitants, mentre que fa 26 anys tenia 56.607. Però, per què no segueix Alcoi la mateixa tendència que la majoria de municipis? Causes hi ha moltes, però destaca, entre altres, el problema amb les comunicacions.

“Els transports són importantíssims perquè una població evolucione econòmicament, industrialment i, per descomptat, poblacionalment”, explica Pedro Parra, geògraf i historiador, en declaracions a Cope Alcoi. I afig: “El problema de les comunicacions d’Alcoi ha sigut una cosa històrica. Ho hem anat superant, però amb retard. Això influeix en el desenvolupament econòmic i, per extensió, en la població”.

I, en aquest sentit, que Alcoi una ciutat d’interior dificulta les comunicacions. “Afecta el fet de no estar tan ben comunicada com unes altres, el no estar en la costa i prop d’un port o aeroport, i el no tindre -per exemple- un tren d’alta velocitat”, assegura Parra.

Ser un municipi d’interior influeix, però cal no oblidar que uns altres molt pròxims a Alcoi -malgrat ser fins i tot més xicotets- també han experimentat un creixement de la seua població. Ibi, per exemple, ha passat 21.075 habitants en 1996 als 23.677 en 2022. I el mateix succeeix amb Cocentaina. En els últims 26 anys ha guanyat 726 residents.

Població envellida

“La majoria d’amics estem fora d’Alcoi treballant. Al final hem d’anar-nos perquè a la ciutat no hi ha possibilitat de trobar treball”. Mauro és un jove que s’ha hagut de marxar a Tarragona. Allí treballa en una multinacional d’automoció. Aquesta és la situació de molts joves. “Cada vegada la població jove té menys possibilitats i es veu obligada a emigrar a zones on tinga més alternatives. És una realitat que s’està donant en moltes ciutats desenvolupades”, insisteix Parra. I això desemboca en un altre fenomen, l’envelliment de la població.

No obstant això, per al geògraf són diverses les vies en les quals Alcoi pot treballar per a revertir la situació. “És una bona ciutat de serveis, tant a nivell sanitari com de les universitats. I aquests són elements d’atracció de població a la comarca. Som també un atractiu cultural i cal apostar per això”. Quant a comunicacions, la reforma de la via de tren Alcoi-Xàtiva és una prioritat que sembla que ja està en marxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *