La comarca descobreix les curiositats del toc manual de campanes

Els municipis de les nostres comarques pertanyents a la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat estan tenint l’oportunitat de veure durant aquest estiu un interessant projecte audiovisual que posa en valor els tocs tradicionals de campanes de la zona. Es tracta d’un documental que ha fet possible la Colla de Campaners del Comtat, titulat ‘MANS, CORDES I BRONZE: Persones que han donat veu al poble’, i que es presentat ja en poblacions com Millena, l’Alqueria d’Asnar, Cocentaina o Muro.

Aquesta última localitat es va quedar xicoteta el passat 21 de juny amb motiu de l’estrena d’un projecte que va començar a gestar-se abans de la pandèmia i que per fi és una realitat després d’anys d’intens treball. El mateix documental, a més de donar a conéixer eixos tocs representatius de les nostres comarques,  recupera també la memòria d’aquelles persones que van assumir antany la labor de ser campaners; testimoniatges molts d’ells presents en el reportatge a través de les entrevistes que se’ls van realitzar durant la fase d’elaboració de la peça. De fet, la presentació a Muro va comptar amb la presència de Rafael Alacreu Sigre, conegut pel sobrenom de València, i que va ser l’últim campaner de Balones abans que s’electrificaren els bronzes de l’església del poble. A ell se li va entregar un detall en reconeixement a la seua tasca igual que va haver-hi un merescut homenatge per a dos dels integrants de la Colla, Xavi Calvo i Josep Jordà, davant el gran interés que tots dos han posat de cara al fet que l’esmentat documental haja vist la llum. La jornada va incloure també la intervenció de Jairo Molina, encarregat de l’edició, així com de Pau Sarrió i Joan Alepuz; els quals són campaners de la Catedral de València i han prestat la seua col·laboració en el procés de catalogació o d’execució de les entrevistes que donen contingut a aquesta important iniciativa.

Després d’aquesta cita, el documental es va estrenar a Cocentaina el passat 18 de juliol en el transcurs d’un acte celebrat en aquesta ocasió dins de l’ermita de Sant Roc del barri de Fraga. Allí es va fer un reconeixement a una representació del veïnat encapçalada per  Pepa Marset, Miracle Cominches, María Ángeles Cominches i Manolo Reig Torró. Ells, a més de la cura del temple, s’encarreguen de fer els tocs manuals de la campana del mateix que data de 1702. Des de la Colla de Campaners del Comtat van entregar una placa commemorativa, que els veïns van indicar que col·locaran en la citada ermita, i van expressar la seua alegria per la gran acollida que estan tenint aquestes projeccions del documentalestarem tot l’estiu, i fins i tot fins a finals d’any,  recorrent les localitats que formen part de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat per a donar a conéixer el documental i fins i tot en alguns pobles tindrem també oportunitat de realitzar una mostra de tocs perquè la gent que s’acoste puga conéixer tot el que embolica al llenguatge de les campanes”, recordava abans de la presentació  el president de l’entitat; Josep Jordà.

El documental es podrà veure a Alcoleja el 3 d’agost (22:00h Plaça), Gorga l’1 de setembre (11:00h Casa de la cultura), Banyeres de Mariola el 27 de setembre (20:00h Casa de la Cultura), Alcoi l’1 d’octubre (IVAM-CADA  19:30h), Beniarrés el 5 d’octubre (20:00h Centre Cultural Joan Fuster) i Penàguila el 21 de desembre (17:00h Museu de l’Oli).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *