La Setmana Santa i les Festes salven les dades de l’atur a Alcoi

La Setmana Santa deixa resultats positius d’ocupació a Alcoi i a la comarca. I a la ciutat, les Festes de Moros i Cristians també han tingut especial repercussió. Les dades del mes d’abril, publicades pel Servei Valencià d’Ocupació i Formació (Labora), reflecteixen que l’atur baixa.

Alcoi compta amb 100 aturats menys que al març de 2023. En aquests moments, són 4.628 les persones que no tenen treball a la ciutat. La dada més cridanera és que aquest descens s’ha donat, principalment, en el sector serveis. En concret, 56 aturats menys que en el mes anterior.

Per a Comissions Obreres la Setmana Santa i les Festes han sigut les responsables d’aquestes xifres. “No podem oblidar que el mes de abril és un mes ple de festius, tant a la ciutat com a nivell nacional amb la Setmana Santa. Aquestes festes el que fan és repuntar la necessitat de contractar mà d’obra per a prestar aquests serveis que són més puntuals”, ha explicat Paco Luque, secretari d’Organització de Comissions Obrers (CCOO) a les Comarques Centrals.

Luque ho relaciona amb altres èpoques de l’any similars. “Passa el mateix el mes de desembre, quan tenim les campanyes de Nadal”.

Això no significa que les dades de la resta de sectors siguen negatius. Al contrari, a Alcoi també s’ha experimentat un descens de l’atur en indústria (13), construcció (13), agricultura (11)… No obstant això, ho han fet en menor mesura, la qual cosa demostra que Alcoi és més aviat una ciutat de serveis, abans que una ciutat industrial. “Si veiem les dades de persones en situació de desocupació, a Alcoi -de les 4.628 parades el mes d’abril-, 3.078 en estan adscrites al sector serveis i 907 a indústria. Queda patent que Alcoi té una vinculació molt forta amb els serveis. Som una ciutat capdavantera a les nostres comarques i això denota que el sector serveis és un factor fonamental en el teixit productiu. La indústria ha sigut i és important, però queda més en segon pla”.

No obstant això, aquest és el motiu de les fluctuacions en les dades. I és que la indústria és, per exemple, un sector en què l’ocupació és més estable que en serveis. “És més fiable perquè té una continuïtat major, però el sector serveis sol tindre més elasticitat en aquest sentit perquè treballa molt en funció de campanyes”, explica el responsable sindical.

Menys atur que en 2022

Les dades respecte al mes de març són positius, però també ho és la taxa interanual. A l’abril de 2022 hi havia 4.675 aturats, 46 menys que al març d’aqueix mateix any. Això significa que, just un any després, la xifra és de 47 aturats menys i que la variació mensual també és major.

“Portem més d’un any de contínues baixades de dades de desocupació. Cal celebrar-ho, però també cal veure que, per exemple, al març, a la nostra ciutat l’atur va créixer en quasi el que ara ha descendit. Hi ha moments en què hi ha pujades i baixades que van donant algunes pinzellades que no podem relaxar-nos i cal continuar treballant”, apunta Luque.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *