Les altres ocasions on les Festes d’Alcoi van quedar suspeses

La crisi sanitària del Coronavirus ha impedit la celebració de les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi del 2020, un fet que marca un punt d’inflexió en la història de la Festa alcoiana però que també te diversos precedents al llarg de la història.

El cas més recent de la suspensió de la trilogia festera en honor a Sant Jordi el trobem durant la Guerra Civil, anys en els quals la contesa va impedir que les Festes isqueren al carrer en els anys 1937 i 1938. Cal assenyalar que en 1936 es van celebrar amb normalitat mentre que en 1939 van tindre un especial protagonisme els actes religiosos en honor a Sant Jordi «com la Guerra va acabar l’1 d’abril els ànims no estaven per a fer Festes a la ciutat però malgrat la situació complicada que vivíem es van portar a terme una missa i una multitudinària processó», ha explicat en COPE ALCOI Josep Lluís Santonja, Director de la Xarxa de Biblioteques Municipals d’Alcoi.

A més Santonja detalla que en la II República es van arribar a realitzar dos tipus de Festes diferents amb actes religiosos així com altres més populars i de caràcter laic «un fet que va dur enfrontaments fins i tot amb les Filaes, ja que unes apostaven per un format i altres defenien altra idea de fer Festa«, assenyala. Abans d’açò les Festes d’Alcoi van quedar suspeses en 1849 i 1849 per la crisi burgesa que patia Europa, i que també va esguitar a la nostra ciutat, mentre que del 1706 al 1741 la complicada situació econòmica derivada de la Guerra Ostracista va impedir la celebració dels festejos en honor a Sant Jordi «les suspensions sempre han estat motivades per les conseqüències que han portat les Guerres, les epidèmies o les revoltes. La climatologia, encara que ha condicionat alguns actes al llarg de la història, no ha sigut motiu per a suspendre unes Festes perquè quan açò ha passat s’ha intentat allargar un dia per a poder fer les celebracions amb normalitat«, conclou Santonja.

Les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi s’han celebrat sempre en abril i les mateixes han tingut lloc a principis de maig quan la Setmana Santa ha caigut alta en el calendari. Un fet extraordinari el trobem en 1976, any del VII Centenari del patronatge de Sant Jordi, on els festejos van tindre lloc a finals de maig celebrant-se les dues entrades de vesprada en dies diferents.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *