Un lleu terratrémol es fa sentir a la comarca

Des de l’Institut Geogràfic Nacional han registrat un lleu terratrémol a les nostres comarques durant la vesprada d’aquest Diumenge de Rams. L’epicentre del tremolor, que ha afectat la província d’Alacant, s’ha localitzat finalment a Banyeres de Mariola després de la revisió de càlculs feta pel mateix Institut Geogràfic Nacional. Segons han confirmat alguns oients a COPE ALCOI, el terratrémol s’ha notat en punts de la Zona Alta d’Alcoi i fins i tot en poblacions com Onil, Castalla o Ibi. La magnitud del sisme ha sigut de 3,2 graus tal com confirmen des del mateix IGN. Finalment, des del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana, han destacat en les seues xarxes socials que el Telèfon d’Emergències 112 no ha rebut cap trucada relacionada amb el succés.

Uns quatre moviments més 

Durant la vesprada s’han repetit moviments sísmics entre 1 i 3 graus, amb epicentre en poblacions com Ibi o Onil.  També a Bocairent s’han notat aquests lleus terratrémols.

El terratrémols, un fet prou comú a Alcoi

A Alcoi, els tremolors de terra han sigut presents al llarg de la història. La ciutat és terra de terratrémols, perquè es troba en la vora entre la placa tectònica euroasiàtica i l’africana. Entre els més intensos i recents, més enllà del d’aquest diumenge, es troba el que va tindre lloc el passat 3 de novembre de 2020Un tremolor de magnitud 3,6 en l’Escala de Richter amb diverses rèpliques i epicentre a Relleu, que es va deixar notar en bona part del nord de la província d’Alacant.

Posteriorment, però també prèviament, hi ha registrats altres moviments sísmics que han afectat la ciutat. Precisament, per aquest motiu, Sant Mauro és patró d’Alcoi. Està documentat que en 1620, concretament el 2 de desembre, un terratrémol de magnitud VII-VIII va causar importants estralls a Alcoi. Segons es compta en els escrits del cronista Carbonell, el terratrémol va provocar danys en l’arquitectura religiosa: es va partir l’Església Parroquial per la meitat; el monestir de Sant Agustí va perdre tres de les quatre torres que rodejaven el recinte, es va afonar el cor de la seua església i van morir sepultades set persones, i el convent de San Francisco va quedar inhabitable. A més, es van afonar diverses cases i parts de la muralla, la qual cosa va causar la mort de 22 persones.

Arran dels fets, els veïns van acordar el 3 de desembre de 1620 l’elecció de Sant Mauro màrtir com a patró protector contra els terratrémols.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *