L’ ‘Olleta de la Puríssima’, una tradició única de Cocentaina

Els festers de Cocentaina celebren sempre en la nit del 7 de desembre la tradicional ‘Olleta de la Puríssima’, un acte que posa cada any el punt final al calendari fester. El costum està molt arrelat a l’àmbit de les Festes de Moros i Cristians contestanes i el seu origen es remunta en el temps encara que alguns historiadors el vinculen a què els festers aprofitaven antany la vespra del dia festiu de la Immaculada Concepció per tornar a reunir-se després de la trilogia del mes d’agost.

L’‘Olleta de la Puríssima’ es celebra amb caràcter intern a les seus de cadascuna de les Filaes, sense eixir a desfilar posteriorment en ‘Voltetes’, i consisteix en un sopar de germanor en el qual no falta el típic plat d’olleta contestana. A més la música festera amenitza la vetllada, ja que es desplacen fins a Cocentaina les bandes que solen acompanyar en festes a les diferents formacions mores i cristianes. Enguany la crisi sanitària del Coronavirus impedirà la celebració d’aquesta antiga costum, però la Junta de Festes de Moros i Cristians proposa que aquest plat es cuine en cada casa dels festers i les festeres “encara que no ens podem ajuntar a les Filaes cal mantenir viva aquesta tradició i ho podem fer a casa de manera simbòlica. A més el 8 de desembre, a les 11 del matí, hem citat a les Filaes de càrrec de l’any 2019 per a donar-los un detall“, destaca Francisco Masanet, President de l’entitat festera.

Apuntar també que l’‘Olleta de la Puríssima’ s’estén a tota Cocentaina, ja que són moltes les famílies o els grups d’amics que cuinen a casa aquest plat per sopar el dia 7 de desembre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *