Crida unànime per un finançament just

Partits polítics, agents socials i econòmics, i societat civil marxaren units el passat dissabte amb un objectiu comú: reclamar la reforma immediata del sistema de finançament autonòmic.

Amb el lema “Un poble unit per un finançament just”, milers de valencians i valencianes eixiren al carrer per a exigir que la Comunitat Valenciana deixe de ser la comunitat pitjor finançada i de tindre una renda per càpita dotze punts per davall de la mitjana espanyola.

La plataforma ‘Per un Finançament Just’, que uneix partits polítics (PSPV, PP, Compromís, Ciutadans i Unides Podem), i agents socials i econòmics (UGT-PV. CCOO PV i CEV) i més de 215 entitats adherides al seu manifest coincidiren a enviar el mateix missatge en què demanen la millora en els recursos que rep la Comunitat Valenciana.

El President de la Generalitat, Ximo Puig, va posar l’accent en el fet que la “persistència farà possible un canvi en el model de finançament“. Pel que fa al paper del govern estatal, el cap del Consell va remarca que l’executiu encapçalat per Sánchez és conscient de la situació de desigualtat “però cal un gran acord entre grups polítics i comunitats autònomes”.

Aquesta no és una reivindicació contra el govern d’Espanya“, va enfatitzar Puig, que al mateix temps va interpel·lar el PP perquè “actue com un partit de govern” i garantisca un finançament just per a tindre un estat del benestar potent.

Carlos Mazón, el President del PPCV, va ssegurar que aquesta manifestació exigeix que comence la reversió d’un sistemainjust per a la Comunitat Valenciana i, per tant, per a Espanya“. El líder dels populars valencians va criticar que si la reforma començara demà,ja faria tard” i que falta per veure “quant de temps de pròrroga tindrem“.

Mónica Oltra, en representació de Compromís, va qualificar la jornada com un “dia important” per a reivindicar “allò que és just per als nostres diners, que necessitem per a ser una societat amb drets i garanties“. La vicepresidenta del Consell va subratllar que espera que la Moncloa complisca amb el pacte d’investidura que va firmar amb la coalició valencianistai presente un esborrany del nou sistema de finançament autonòmic“.

La síndica de Ciutadans, Ruth Merino, va afirmar que en els últims anys “no hem avançat pràcticament res“, però que s’ha acceptat que la Comunitat Valenciana és l’autonomia pitjor finançada. La portaveu liberal va fer una crida a seure a negociar i va assenyalar que “ara li toca moure a Pedro Sánchez“, que a parer seu hauria de cridar tant Casado com la resta de líders políticsi parlar amb representants de totes les autonomies“.

Rosa Pérez Garijo, en representació d’Unides Podem-Esquerra Unida, va fer valdre la unitat aconseguida en aquesta convocatòria. “No estem demanant ser més, però tampoc menys que cap altra comunitat autònoma“, va afirmar la Consellera, que demana “un repartiment equitatiu que es traduïsca en més polítiques socials“.

El Secretari General d’UGT-PV, Ismael Sáez, va vincular la reforma del sistema de finançament amb una millora del sistema productiu valencià. El representat sindical va posar l’accent en el fet que fa quatre anysaquest era un assumpte desconegut, que serà objecte de debat i d’una proposta del govern“.

Ana García, Secretària General de CCOO PV, va reivindicar que “ja és hora” de tindre un model de finançament just per a la Comunitat Valenciana que garantisca els recursos necessaris per a mantindre l’estat del benestar.

Finalment el President de la CEV, Salvador Navarro, va considerar un “avanç positiu” que s’haja reconegut la posició de la Comunitat Valenciana com la autonomia pitjor finançada quatre anys després de les primeres manifestacions massives al carrer per a defendreels nostres interessos i drets fonamentals“. El representant de la patronal va definir com a molt important la presència del PPCV com a principal partit de l’oposició i va criticar que “fa dos anys la ministra d’Hisenda va dir que resoldria aquest problema en un any“, va concloure.

Les manifestacions, no sols van tindre lloc a València, sinó també a Alacant i Castelló amb un destacat seguiment per part de la ciutadania.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *