Pluges a les portes de la tardor: es preveu una bona campanya de ‘bolets’

Amb l’arribada de la tardor molt a la vora, queden unes setmanes perquè comence la temporada de ‘bolets’. La seua recollida és una activitat cada vegada més comuna, però que requereix una sèrie de recomanacions a tindre en compte.

Aquesta tardor s’espera que la temporada siga positiva, a causa de les pluges que s’han donat en les últimes setmanes i que, previsiblement, també estaran presents al llarg d’aquest cap de setmana. “La veritat que portàvem uns anys sense que ploguera al final de l’estiu. Això és molt important perquè hi haja bolets durant la tardor. Si les pluges continuen, a la fi de setembre i principis d’octubre podrem trobar eixes espècies comestibles que a la gent ens agrada buscar“, ha explicat Tono Belda, professor del Departament de Ciències de la Terra i Medi Ambient de la Universitat d’Alacant (UA).

Encara que es tracta d’una activitat comuna, pot resultar perillosa si no es tenen els coneixements adequats. “És una activitat que suposa recollir recursos naturals. A Alcoi podem recollir un màxim de 4kg per persona i dia“, apunta Belda. A més, s’ha de realitzar d’una determinada manera. “Sempre haurem de col·locar-los en una cistella, tallar-los amb la navalla i és molt important no provar el que no coneguem“.

Aquesta és, precisament, la recomanació principal: saber el que estem agafant. “Els bolets tenen una funció en el bosc que és reciclar la matèria orgànica. Cal estar alerta perquè també pot ser perillós. Tenim en el nostre entorn espècies que són mortals, com l’Amanita phalloides o algunes lepiotes.També hi ha unes altres que són indigestes”, assegura l’expert.

No obstant això, sí que hi ha una àmplia varietat d’espècies que podem recollir: les gírgoles, ‘bolets de pi’… “Tenim una cinquantena d’espècies més o menys que sí que podem menjar“.

Taller de la UA

Precisament a la fi d’octubre, els dies 27 i 28 d’octubre, la UA organitzarà un curs en l’Estació Científica de la Font Roja. “Ensenyem com s’han de recollir, quins són comestibles, com es cuinen… Farem una eixida de camp”, explica Belda. “És una activitat que precisa del sentit comú, agafar només el que anem a agafar i sense destrossar el mitjà. Un bon ‘boletaire’ és el que no es nota que ha passat pel bosc”.

Imatge: Cope

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *