L’escola rural, un element clau per a fer front a la despoblació al Comtat

Bona part de les localitats xicotetes de la comarca del Comtat s’enfronten al temut repte demogràfic i lluiten per a fer front a una despoblació que posa en perill alguns dels serveis que en elles es presten. I és que el descens de la natalitat, unit al fet que alguns opten per residir en grans municipis com Alcoi, Cocentaina o Muro per a disposar de més oportunitats; fan que la baixada d’habitants als nostres pobles haja sigut una constant en les últimes dècades.

Precisament l’escola rural és una eina fonamental per a combatre eixa despoblació i això ho saben molt bé a Agres, localitat de la Mariola en la qual quaranta xicotets d’entre dos i dotze anys cursen els seus estudis en un col·legi que pertany al CRA Mariola – Benicadell. Allí la manera de fer classe canvia molt si ho comparem amb una gran ciutat i això és una cosa que valoren molt positivament les famílies que porten als seus xicotets a aquest centrel’existència de l’escola a Agres va ser determinant perquè tant la meua parella com jo decidírem establir el nostre projecte de vida ací i la veritat és que estem cada dia més convençuts que adoptem la decisió adequada“, explicava en COPE ALCOI Kike Suay; pare d’un xiquet que cursa els seus estudis a l’escola rural d’aquesta població del Comtat.

Kike posa en valor la gran faena i la implicació dels docents igual que destaca els molts aspectes positius que l’escola rural d’Agres aporta al seu xicotet. Assegura que el col·legi compta amb tres eixos fonamentals que el diferencien d’un centre d’una gran ciutat ciutat “no és una escola tancada i les famílies podem entrar dins a acompanyar-los i fins i tot seguir de prop el procés d’aprenentatge del nostre fill. Tenim unes ràtios reduïdes i un internivel que fa que, per exemple, estudien junts en una mateixa classe els alumnes de primer, segon o tercer de primària i els de quart, cinqué o sisé en una altra. Això trenca molt amb els estereotips d’aprenentatge i porta al fet que els alumnes puguen reforçar l’aprés o a descobrir abans alguns conceptes. A tot això se li uneix un entorn natural privilegiat i una metodologia per part dels professors que no siguen estar davant d’un llibre hores i hores“, conclou Kike.

Agres és, sens dubte, una població privilegiada per mantindre viva una escola on es formen els qui seran els veïns i les veïnes del poble en el futur més immediat. Altres poblacions de l’Alcoià i el Comtat han perdut amb els anys la seua escola per la falta d’habitants fent que amb això desapareguera un dels principals motors del municipi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *