Dia Mundial de la Salut Mental: l’ansietat continua creixent en la nostra societat

Quasi una de cada tres persones té un problema de salut mental al nostre país. El més comú, que s’ha agreujat amb la pandèmia, és l’ansietat. En la Comunitat Valenciana, per exemple, són quasi 263.000 les persones que pateixen ansietat diagnosticada.

Però els problemes de salut mental van més enllà. I, amb l’objectiu, de reivindicar el seu coneixement i que s’actue sobre ells es celebra cada 10 d’octubre el Dia Mundial de la Salut Mental. El primer pas és trencar amb els tòpics i les falses creences entorn de la salut mental. I és que sobre aquest tema hi ha molts mites, que desmenteixen des de la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana.

“A mi no em passarà”: els problemes de salut mental són més comunes del que sembla. I encara que podem pensar que és una cosa que mai ens succeirà a nosaltres, la realitat és que no existeix un perfil concret de persona que patisca un problema d’aquest tipus. Pot afectar a qualsevol.

“Els problemes de salut mental són irreversibles”: hi ha estudis que demostren que les persones amb problemes de salut mental milloren. Molts, fins i tot, es poden arribar a recuperar per complet. La recuperació es refereix al procés pel qual les persones poden viure, treballar, aprendre i participar per complet en les seues comunitats.

“Les persones que pateixen un problema de salut mental no poden viure amb la gent”: res més lluny de la realitat. El 88% d’aquestes persones viu amb les seues famílies. Aquests trastorns no tenen per què impedir una vida normalitzada

“Són persones violentes”: una persona que pateix un problema de salut mental, diagnosticat i en tractament, no té per què ser més violenta que una persona que no ho pateix.

“Són persones menys intel·ligents”: la intel·ligència d’una persona no està relacionada amb la salut mental.

Alcoi es reivindica

Des de l’Ajuntament d’Alcoi han anunciat que, amb motiu d’aquest Dia Mundial, han organitzat una sèrie d’activitats. A l’esmorzar popular d’aquest mateix dimarts en l’àrea de descans a l’inici de la Via Verda, es sumen les iniciatives dels dies 18, 19 i 20 d’octubre.

Es duran a terme una sèrie d’activitats. En concret, hi haurà un torneig de petanca i futbol sala els dies 18 i 19. El 20 d’octubre tindrà lloc la Marxa per la Salut Mental. “L’atenció a la salut mental ha sigut i segueix sent un dels objectius prioritaris del nostre Govern”, ha assegurat Aroa Mira, edil de Polítiques Inclusives.

En aquest sentit, des de 2021 la ciutat compta amb un nou servei amb l’ajuda de la Generalitat: el Servei d’Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu (SASEM). “Les polítiques de salut mental i els plans per a la seua implementació són essencials per a la coordinació de lloa serveis que pretenen millorar l’atenció sanitària i la integració social d’aquestes persones”.

Imatge: Cope

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *