Agres, un municipi amb encant als peus de la Serra de Mariola

Agres, un xicotet i encantador poble situat al nord de serra Mariola i de la província d’Alacant que està situat a la comarca del Comtat.

El seu terme municipal limita amb les poblacions de Bocairent, Alfafara, Ontinyent, Agullent, Muro i Cocentaina.

Agres es troba a una altura sobre el nivell de la mar de 722 metres i la seua població és d’uns 650 habitants dedicat tradicionalment al cultiu i des de fa uns anys especialment al turisme, sobretot a l’hostaleria.

La seua etimologia pot vindre del llatí “Àger” camp o de “agger”, que vol dir altura o elevació.

Habitat per l’home des dels temps més remots i on s’han descoberts restes de l’home paleolític i del Neolític, compta amb destacats jaciments arqueològics: la Cova Beneito, la Solana, Carbonell, la Covacha, El emparetà, la cova del Moro, la cova els Pilars, el Queixal d’Agres, el Bec de l’Àguila, el Cabeço de Mariola i la Covalta,

L’any 76 abans de Crist, es constata la presència dels romans per aquestes terres, exemple de la romanització de la Valleta d’Agres és el jaciment arqueològic del Cabeço de Mariola, en el qual s’han trobat diverses ceràmiques romàniques, així com monedes del segle I.

Va ser una de les 45 viles de senyoriu del regne de València, i va pertànyer durant tot el segle XVIII al Comte Cirat.

Una parada obligada dins de les rutes pels municipis de la Serra Mariola pels seus empinats carrers i les oportunitats que ofereix als amants del senderisme, i compta amb una gran varietat de patrimoni històric i la ruta de les caves, patrimoni digne de ser visitat amb llocs com:

  • La Torre Talaia: Declarada *BIC per Disposició Addicional Segona de la Llei 16/1985. Un racó especial on fer una parada deixant-nos relaxar pel soroll de l’aigua i reprendre forces per a la pujada que ens espera al Santuari de la Mare de Déu del Castell.
  • Les fonts: Les fonts tenen molt a veure en la vida i l’ésser del poble: La font del Mig, La Fonteta, La Font de Barxeta, La Font del Raval, La Font de l’Assut i la Font del Convent entre moltes altres fora del nucli urbà.
  • Safareig municipal, del segle XIX, i un dels més grans que es conserven a la província d’Alacant.
  • Santuari de la Verge: Santuari que és el cim del poble. Racó de gran bellesa natural i centre de devoció mariana. Se celebra missa en el Santuari tots els diumenges de l’any a les 12 del migdia. I tots els diumenges de setembre arriben nombroses peregrinacions marianes
  • La Cava Gran: El pou de neu o gelera emblema del parc natural de la Serra Mariola, mal anomenat Cava Arquejada, data del segle XV i és un dels més grans pous de neu i en millor estat de conservació dels situats en els vessants al nord de les serres d’Aitana, la Carrasqueta i Mariola. Amb unes dimensions de 14,90 m de diàmetre, 12 m de profunditat, 1.960 m³ de capacitat, es va mantindre en ús fins a 1906.

Un poble de muntanya, de tradició en gastronomia que convida a reconfortar el cos en els dies d’hivern, amb plats calents de cullera com l’arròs caldós, l’olla amb pilota, els gaspatxos o la borreta i com a entrant unes bones creïlles farcides i una pericana a la qual acompanyar amb un bon pa de poble.

AGRES, no pots perdre-t’ho si eres amant del senderisme i el bon menjar,

Per a visitar mitjançant un tour virtual en 360º, en els següents enllaços:

1- Les Fonts d’Agres (recorregut per les diverses fonts del municipi).

https://www.artvisualproducciones.com/agres2021/fonts/fonts_agres.html

2- L’Església de Sant Miquel.

https://www.artvisualproducciones.com/agres2021/santmiquel/sant_miquel.html

3- Santuari de la Verge d’Agres.

https://www.artvisualproducciones.com/agres2021/santuari/santuari.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *