Un milió d’euros per a reforçar la seguretat en el pantà de Beniarrés

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) està duent a terme una important actuació en l’emblemàtic pantà de Beniarrés, un projecte que té com a objectiu duplicar el volum de desguàs pels sobreeixidors. Aquesta mesura és fonamental per a adaptar el disseny de la infraestructura a la nova normativa de seguretat de preses i embassaments, garantint així el seu òptim funcionament en situacions de gran cabal.

Amb un pressupost pròxim al milió d’euros, s’espera que l’execució d’aquests treballs estiga llesta per al mes de setembre, la qual cosa representa un avanç significatiu en la modernització d’aquesta estructura hidràulica. La presa, construïda en 1958 i posteriorment ampliada en els anys 70, requeria aquesta actualització a causa de l’obsolescència dels seus criteris de disseny.

Segons José Antón, Cap del Servei Perifèric a Alacant, les comportes actuals no estaven preparades per a manejar els cabals actuals previstos en les hipòtesis de càlcul d’avingudes. És per això que s’ha optat per modificar el disseny i funcionalitat dels braços de les comportes, permetent una obertura més àmplia i augmentant el cabal de desguàs fins als 2.000 metres cúbics per segon.

A més, aquests treballs no sols impliquen la duplicació del cabal de desguàs, sinó que també contribueixen a reforçar la seguretat de la infraestructura. S’ha incorporat un sistema que garanteix que, en cas d’avaria en una o diverses comportes durant un episodi d’avinguda, l’aigua puga abocar sobre elles sense ocasionar danys.

És important destacar que aquest projecte no sols s’enfoca en l’adequació a la normativa vigent, sinó que també es troba en paral·lel a la redacció d’un projecte integral per a la presa de Beniarrés. Aquest últim, segons la informació facilitada, permetrà absorbir avingudes majors i incrementar la capacitat d’emmagatzematge de l’embassament, la qual cosa suposa un pas avant en la gestió sostenible del recurs hídric a la regió.

La modernització i adequació d’infraestructures hidràuliques com la presa de Beniarrés són essencials per a garantir la seguretat hídrica i previndre possibles riscos davant situacions extremes derivades d’intenses pluges. Amb aquestes millores, s’enforteix la capacitat del sistema per a fer front a moments crítics i s’estableixen les bases per a una gestió més eficient i sostenible del recurs hídric en aquestes comarques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *