Recta final a un hivern sec. La falta de pluges incrementa el risc d’incendis forestals

L’hivern toca pràcticament a la seua fi després d’uns mesos en els quals han sigut notícia les altes temperatures i fins i tot les escasses precipitacions que s’han donat tant a Alcoi com en els municipis de les nostres comarques. Pràcticament es poden comptar amb els dits de les mans els dies en què ha fet fred i a penes s’han registrat forts gelades ni tampoc ha nevat a les nostres muntanyes. L’excepció la trobem en la matinada del passat 2 al 3 de març, data en la qual la neu va aparéixer tímidament cobrint d’un fi mantell blanc cims alts com La Serrella, Aitana o Montcabrer.

Aquesta situació té també les seues conseqüències per al nostre entorn natural i eleva fins i tot el risc d’incendis forestals de cara als mesos de primavera, context que també ha estat vigent aquest hivern. Tot això a causa de l’estat en el qual es troba la major part de la vegetacióestem davant un autèntic polvorí i per això és necessari actuar per a evitar situacions com la que va ocórrer a Vall d’Ebo en l’estiu de 2022. El principal objectiu passa ara mateix per una correcta gestió forestal de les administracions o particulars amb la finalitat de treballar a frenar que puga originar-se un gran sinistre“, assegurava Tono Belda, professor del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d’Alacant, en declaracions a COPE ALCOI. Belda també remarca els efectes que ha deixat en els cultius l’hivern tan anòmal que hem tingut enguanyhi ha arbres fruiters que necessiten unes 300 hores de fred intens, per a fer una fructificació correcta, i que això no s’haja produït de manera adequada condicionarà notablement a les collites. També la falta de pluges fa que els sembrats no proliferen com li correspon i la possibilitat d’una gelada tardana genera en aquests moments molta incertesa als agricultors“, conclou.

Cal destacar que al fred només li hem vist un poc la cara en aquests primers dies de març. A partir de finals de setmana canvia la situació i pujaran considerablement les màximes a les nostres comarques. Durant el pont de Sant Josep tindrem màximes que fregaran els 25 graus per a acomiadar un hivern que ha fet història.

Ací pots escoltar l’entrevista amb Tono Belda:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *