Més hores lectives a dies de començar el curs escolar: el repte dels instituts

A Alcoi deu centres educatius compten amb oferta en Educació Secundària Obligatòria (ESO). I en els últims dies s’han vist obligats a refer el treball que van deixar llest al juliol de cara al nou curs escolar. El motiu: la decisió de la Conselleria d’Educació d’augmentar dues hores lectives en els primers cursos de l’ESO.

El decret va ser aprovat el 31 d’agost, a tan sols onze dies que els estudiants inicien el curs acadèmic. Des dels instituts lamenten el poc marge de maniobra que deixa aquesta decisió. “Cal pensar que planificar, gestionar i organitzar un centre no es fa tan fàcilment. Els diferents equips directius han estat organitzant els horaris durant els mesos de juliol i agost. Un canvi d’aquesta tipologia implica una reorganització una mica dràstica“, ha assegurat Toni González Picornell, director de l’IES Pare Vitòria d’Alcoi i president de la Federació d’Associacions de Directius de Centres Públics d’Alacant (FEDADI).

Precisament van mantindre aquest dijous una reunió amb la Conselleria d’Educació per a traslladar el seu malestar. “El que ens agradaria als centres, lligue aquestes decisions, és un informe previ. Quan abans tinguem les notícies és més fàcil poder organitzar-nos”, explica González Picornell. I de cara al futur, aconseguir que en decisions d’aquest tipus se’ls informe al més prompte possible per a poder gestionar-ho. “Entenem que es coneixia abans de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV)“.

Quant a la reorganització del programa i dels horaris, el director assegura que s’han hagut de fer canvis importants. “Aquestes decisions fan que hages de renunciar a molts projectes que tenies planificats per al curs. En alguns casos s’ha decidit llevar oferta d’optatives per a poder impartir aquesta hores lectives”.

Els motius del decret

El mes de juliol passat, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va anul·lar l’obligatorietat d’impartir l’assignatura “Projectes Interdisciplinaris”, que va establir el Govern del Botànic. Aquesta va passar a ser optativa i des de la Conselleria van optar per eliminar les dues hores lectives en les quals s’impartia del programa educatiu per al següent curs en 1r, 3r i 3r de l’ESO.

El nou equip directiu, no obstant això, va considerar que aquesta decisió no tenia en compte l'”impacte negatiu” en el dret a l’educació bàsica de l’alumnat. Per aquest motiu, han optat per recuperar eixes dues hores lectives.

Aquestes dues hores, en 1r de l’ESO, es destinaran, preferentment, a Inglés i Matemàtiques, si la plantilla ‘ho permet’. En els dos altres cursos aniran enfocades a impartir tallers de reforç, tallers d’aprofundiment, projectes transversals…

Tornada a les aules

Més enllà de la qüestió de l’augment de les hores lectives, dilluns que ve els estudiants tornaran a les aules. “Pensem que un any més s’ha d’enfocar el curs de manera emocionant. En aquest segle XXI parlem d’Intel·ligència Artificial (IA), robòtica, metodologies a l’aula actives… Moltes qüestions que a mesura que passa el temps es van implantant en els centres. És una manera de motivar”, ha explicat González Picornell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *