‘Mediodía Cope’ Alcoi dijous 13 de juny 2024 (14:20h)

Hui dijous us hem contat que Alcoi posarà sobre la taula que hi haja trens directes fins a Xàtiva o València quan es faça efectiva la reforma integral de la línia que ens connecta amb la capital del Túria. També hem comentat que L’Orxa inicia el procés per a canviar la seua denominació en valencià.

Lorxa, sense apòstrofe i en comptes de L’Orxa, és la nova denominació en valencià que l’Ajuntament d’aquesta localitat del Comtat vol que tinga el poble a partir d’ara. Aquesta és la intenció que persegueix el mateix Consistori del municipi, una proposta que serà aprovada en el ple que se celebrarà aquest divendres 14 de juny. A partir d’ací, l’acord aconseguit serà traslladat a la Generalitat perquè siga finalment l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) la que aportació el vistiplau al nou nom de la població.

L’alcalde de L’Orxa, que és com encara es diu el poble en valencià, ha explicat en COPE ALCOI que aquesta modificació era molt demandada pels veïns i les veïnes del poble. Pau Pinar assegura que s’ha fet un important treball de recerca per a justificar que Lorxa siga el topònim valencià a partir d’arael nostre sentiment no és ser orxana o orxano sinó Lorxana i Lorxano; per això hem donat tots els passos necessari per a fer efectiu aquest canvi“, afirma. El primer edil destaca el procés que se seguirà a partir d’ara per a sol·licitar l’esmentada modificació “demanem l’assessorament de la mateixa Acadèmia Valenciana de la Llengua i ens van recomanar posar-nos en contacte amb l’historiador Abel Soler per a elaborar un informe que justifique el fet de canviar el nom en valencià a Lorxa. Ara en el ple aprovarem iniciar l’expedient, i després el tornarem a enviar a l’AVL sent aquest organisme el que tinga l’última paraula“, conclou Pinar.

Arriba el III Orgull Rural a la localitat 

Al marge d’això, cal apuntar que L’Orxa acollirà el dissabte la tercera edició de l’orgull rural de les nostres comarques. Les activitats s’iniciaran a les 12.30 amb la inauguració de l’exposició “L’armari de la memòria” en el Centre Polivalent i a la vesprada, a les 19 hores, tindrà lloc una ruta urbana a càrrec de Juan Antonio Juan, cronista de la localitat. Ja a les 20 hores arrancarà la “Marxa per la Diversitat i Igualtat: Orgull Rural” amb la Batucada de l’Ateneu Musical de Cocentaina. Finalment, a les 23 hores, s’iniciarà la Gala per l’Orgull, que estarà presentada per Charley i acollirà a figures tan importants com la Xara, Cruela de Xarxa River Side, José María Pérez, Carme Juan i Sasha Montenegro.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *