El talent universitari d’Alcoi i comarca marxa

Els professionals universitaris marxen. Aquest és un problema que afecta a tota la província d’Alacant, el mercat laboral de la qual té dificultats per a retindre el talent. Són més de 5.000 els treballadors qualificats que marxen a altres províncies per falta d’oportunitats laborals, segons l’informe presentat aquest dimecres per l’el Institut d’Estudis Econòmics de la Província d’Alacant (INECA) en la Universitat d’Alacant (UA).

I el pes que els universitaris tenen a la província és escàs. Els llicenciats i graduats tan sols sumen el 6,1% de totes les contractacions que es duen a terme a Alacant. Una xifra que està per davall del 8,3% de Màlaga, que té una estructura similar a la de la nostra província. Per part seua, els titulats de Formació Professional suposen el 9% dels contractats.

Però, què succeeix a les nostres comarques? Segons l’informe, de tots els contractes realitzats a universitaris a la província d’Alacant, només el 5,5% corresponen a la comarca de l’Alcoià. I al Comtat la xifra se situa en el 0,9%. La xifra destaca encara més si es té en compte que Alcoi compta amb dos campus -de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de la UA– i amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi (EASD).

Per a fer front a aquesta situació, l’informe apunta la necessitat d’apostar per mesures que afavorisquen el creixement de les empreses de la zona o polítiques que atraguen a grans companyies. Per a aconseguir-ho, Armando Ortuño, director de projectes de l’INECA, ha reclamat la creació de més sòl industrial i parcel·les de major grandària. Recomana, també, que es duguen a terme estudis per a ajustar l’oferta formativa a les necessitats de talent de les empreses locals i que s’impulsen sectors de major valor afegit.

No obstant això, les previsions de futur no són negatives, malgrat les dades. La situació, considera Ortuño, tendirà a millorar. Explica que les ciutats de grandària mitjana s’estan tornant cada vegada més atractives per a les grans empreses que busquen atraure talent.

I això es deu al fet que ofereixen una millor qualitat de vida. Destaquen característiques com una major seguretat als seus carrers, els seus menors nivells de contaminació, uns lloguers més assequibles…

Imatge: Cope

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *