Com afectaria a les Festes d’Alcoi la proposta del Papa d’una data fixa per a la Setmana Santa?

A principis del passat mes d’abril va transcendir la notícia, en tots els mitjans de comunicació internacionals, que el Papa Francesc pretén fer realitat “un canvi històric” que tindria un important impacte en les celebracions de Setmana Santa. I és que el Pontífex ha posat sobre la taula la possibilitat que el Tridu Pasqual quede fixat en una mateixa data tots els anys per a unificar així la celebració de la Pasqua entre tots els cristians, catòlics i ortodoxos.

La idea podria ser una mera anècdota però té un gran calat en la nostra societat actual donat que de de la data de la Setmana Santa depenen tradicions anteriors a la Quaresma com els Carnestoltes o costums posteriors a Pasqua tan arrelades com el Corpus Christi. I si traslladem aquesta qüestió a l’àmbit local s’obri un important front en relació a les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi perquè, com per tots és sabut, La Glòria pregona la trilogia en honor a Sant Jordi en Diumenge de Resurrecció.

Cal recordar que, la Pasqua de Resurrecció és el diumenge immediatament posterior a la primera lluna plena de la primavera (després de l’equinocci de març) i es fixa emprant el càlcul de la Lluna plena astronòmica. D’aquesta manera, la Setmana Santa pot ocórrer tant al març o a l’abril, variant cada any les seues dates i fins ara, no coincidint de manera consecutiva. La modificació a la qual el Papa ha obert la porta encara no està concretada i podrien remenar-se opcions com adaptar el calendari  gregorià al julià, o viceversa, o buscar una data de Pasqua fixa, que podria fer coincidir tots els anys el Diumenge de Resurrecció en el segon o tercer diumenge d’abril.

Si això passara, Alcoi es veuria obligada a fer canvis importants en la Festa i caldria debatre qüestions significatives com un hipotètic avançament de La Glòria a principis d’abril, celebrar els Moros i Cristians sempre en l’últim cap de setmana d’aquest mes o endarrerir-los més enllà fins a la primera setmana de maig.

Uns futuribles que no passen desapercebuts per als representants polítics de la nostra ciutat. A això es referien aquesta setmana en el #TiempoDeAnálisis de COPE ALCOI Jordi Martínez (portaveu del PSOE i edil de Festes) i Kico Cantó (regidor del Partidor Popular):

 

 

De prosperar la iniciativa del Papa, contemplariem també com en diversos anys el 23 d’abril es veuria afectat per la Setmana Santa quedant fora de la trilogia. Una situació que ja s’ha donat en 2024, any en què la festivitat de Sant Jordi va caure en el Dia del Descans després d’avançar les Festes a cap de setmana i dia en què es van dur a terme diversos actes religiosos a la ciutat per a rendir un merescut homenatge al patró.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *