Com afecta a la salut de les persones una mala qualitat de l’aire?

La qualitat de l’aire a Alcoi millora. Així ho demostren les dades oferides per l’Ajuntament i que poden consultar-se en el portal Alcoi Smart City. I és que en tots els paràmetres que es calculen s’ha registrat millora respecte a anys anteriors.

Quan es parla de qualitat de l’aire, les autoritats es refereixen a la densitat de diversos contaminants atmosfèrics: ozó a nivell de sòl, partícules, monòxid de carboni, diòxid de nitrogen i diòxid de sofre. Però, com afecta als ciutadans que aquests valors siguen favorables o no? Com explica Antonio Belda, professor del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d’Alacant (UA), que es superen els límits establits perjudica la salut de les persones -que són els que viuen a les ciutats. “Pot comportar patologies, sobretot del sistema respiratori, per a les persones més sensibles que porten molt temps exposades a eixe aire que està contaminat”. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una mala qualitat de l’aire suposa un factor de risc important per a malalties respiratòries i cardiovasculars agudes -la pneumònia, per exemple- i cròniques -accidents cerebrovasculars, entre altres.

Millorar la qualitat de l’aire és, per tant, una necessitat que ha de dur-se a terme des de les Administracions. “A nivell europeu s’estan establint unes línies estratègiques des de fa uns anys. Hi ha moltes opcions, començant per les zones verdes. Actuen com un filtre que redueix molts d’aquests paràmetres que poden arribar a ser negatius. També hi ha mesures lligades a la indústria i, sobretot, és necessària una bona gestió dels vehicles. Es poden reduir les emissions tenint uns vehicles més ecològics”, explica el professor en declaracions a Cope Alcoi.

No obstant això, també és possible contribuir com a ciutadans. “Es poden reduir les emissions utilitzant el transport públic, caminant i usant la bicicleta”, afig Belda.

Dades contradictòries per a la Carrasca

Des de la Colla Ecologista La Carrasca confirmen que s’està produint, des de la pandèmia, aquesta millora en la qualitat de l’aire. No obstant això, no es basen en les dades de l’Ajuntament. “La millora la constaten les dades que extraiem de la Xarxa de Contaminació de la Generalitat. Els paràmetres estan dins dels límits, a excepció de l’ozó. Aquest es troba en el llindar, ja que durant aquest passat any es van produir 25 superacions”, ha explicat Ximo Cardenal, membre de la Carrasca, en declaracions a Cope Alcoi.

Respecte a les xifres que ofereixen els sensors, els ecologistes consideren que no estan validades científicament. “L’Ajuntament agafa les dades i a final d’any els sumen i trauen la mitjana. Això no té cap valor científic, ja que s’han de validar”. Posen l’exemple del mesurador situat en el poliesportiu de la Zona Nord, col·locat a uns 50 metres del de la Generalitat. “Està donant dades completament diferents a les del mesurador de la Generalitat. No és possible que durant l’any passat tinguérem de tres a cinc micrograms per metre cúbic de diòxid de sofre i que el mesurador del poliesportiu estiga donant valors de 200 micrograms per metre cúbic. Això ens fa sospitar que no estan funcionant bé“. I tampoc es poden donar valors de 0, com ocorre amb alguns mesuradors de l’Ajuntament, ja que és impossible que la contaminació siga nul·la.

Sis nous sensors

Alcoi comptarà amb sis nous sensors ambientals per a mesurar la qualitat de l’aire. I la instal·lació es farà en el termini d’un mes, segons informen des de l’Ajuntament de la ciutat.

Dos d’ells -amb l’objectiu de reforçar el control de la Zona de Baixes Emissions (ZBE)- es col·locaran a Casa Blanca i Sant Jaume, que després de la conversió en zona de vianants del Centre són dos dels carrers que han guanyat un major trànsit. També s’instal·laran dispositius en l’IVAM CADA Alcoi, El Camí, La Rosaleda i Espronceda.

Se sumen als que ja estan en funcionament, que estan localitzats en l’avinguda del País Valencià, cantó El Pinyò, carrers Oliver i Juan Gil-Albert, poliesportiu de la Zona Nord i exterior del Centre Esportiu Eduardo Latorre.

Imatge: Cope

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *