Afrontar l’onada de calor, les mesures que poden prendre els col·legis d’Alcoi
Temperatures que poden aconseguir els 35 °C aquest pròxim dissabte. Acomiadarem el mes d’abril amb una meteorologia més pròpia del mes de juliol que de la primavera.
Altes temperatures que tindran especial incidència en els centres educatius, per les característiques que presenten. Des del sindicat STEPV insisteixen que aquesta és la nova realitat cap a la qual ens encaminem. “Ens preocupa perquè és un tema que serà recurrent. El canvi climàtic ens afecta a totes i a tots i els centres educatius no es queden darrere en aquest assumpte”, lamenta Eva Cuesta, delegada de Salut Laboral del STEPV a l’Alcoià-Comtat, en declaracions a Cope Alcoi.
Per això, des de la Conselleria d’Educació s’han enviat recomanacions per a poder fer front a la calor a les aules. Educació deixa en mans dels Ajuntaments la possibilitat de tancar centres educatius per altes temperatures. Això es deu al fet que són les Administracions locals les que tenen les competències en Protecció Civil. A més, es recomana impartir l’assignatura d’Educació Física a primera hora, abans de les hores de major incidència de la calor. Una altra de les mesures és evitar l’exposició prolongada al sol i se suggereix modificar els horaris de l’esbarjo si fora necessari.
Es recomana també mantindre les persianes baixades i les finestres tancades mentre el sol incidisca de manera directa, i modificar els menús escolars amb menjars més frescos.
Sense protocol estructural
No obstant això, el document traslladat per la Conselleria d’Educació inclou únicament una bateria de recomanacions. Hui dia, la Comunitat Valenciana no compta amb un protocol estructural d’actuació i eixa és una de les reivindicacions del sindicat de treballadors STEPV. I és que hi ha altres autonomies, com Andalusia, que ja compten amb ell.
“Sol·licitem un protocol a nivell estructural a tindre en compte al llarg de tot el curs escolar, perquè les baixes temperatures també ens afecten”, ha explicat la responsable sindical. I així ho han traslladat a la Conselleria.
Demanen que s’incidisca en la climatització dels espais, que es tinga en compte el component bioclimàtic a l’hora de construir nous espais educatius i que es treballe també en el disseny d’espais educatius en l’exterior. “Als patis hi ha massa formigó. Demanem més espais verds”, explica Cuesta.
A aquest protocol se suma també la petició del sindicat d’altres mesures especials. “Per exemple, ara que s’iniciarà un procés selectiu de personal docent i també les proves de l’Escola Oficial d’Idiomes”.