La primera onada de calor de l’estiu també es notarà a Alcoi i la comarca

Els primers dies de l’estiu han estat marcats per la calor i les altes temperatures tant a Alcoi com en els municipis del conjunt de les nostres comarques. Aquesta situació seguirà durant els pròxims dies i en el context de la primera onada de calor del període estival, un escenari que també notarem a L’Alcoià i El Comtat encara que amb menor incidència en comparació a altres punts de la costa alacantina.

Des de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) pronostiquen sol i calor a Alcoi durant la primera meitat d’aquest divendres 27 de juny, i amb temperatures a l’alça fins a arribar als 32 °C, encara que sense alerta per màximes temperatures i una vesprada i nit en les quals aniran en descens. Durant la matinada es podran aconseguir els 23 °C, unes temperatures lleugerament més fresques que en el litoral de la província. Per al dissabte. El cap de setmana seguirà la mateixa tendència i des de la mateixa AEMET han activat l’avís groc per forta calor i elevades temperatures perquè les màximes podran superar a la ciutat, igual que en la resta de la comarca, els 35 graus quedant les mínimes en els 23.

Un estiu calorós a l’interior de la província 

Juliol i agost es presenten calorosos, estables i sense grans sobresalts meteorològics a Alacant, segons les previsions de l’AEMET per a aquest estiu 2025. Les temperatures començaran a escalar ja des d’aquesta última setmana de juny, amb màximes que podrien aconseguir els 35 °C a l’interior i superar els 30 °C en la costa. El mes de juliol mantindrà una tònica seca, sense tot just pluges, i amb cels buidats quasi diàriament, el que garanteix l’èxit de platges, terrasses i esdeveniments a l’aire lliure. Agost seguirà en la mateixa línia, amb temperatures mínimes tropicals (per damunt de 22 °C) i màximes molt altes, especialment durant les onades de calor previstes. L’absència de tempestes o fenòmens adversos reforça la idea d’un estiu llarg i estable. L’AEMET avisa, això sí, que serà un estiu més càlid de l’habitual i amb risc alt de radiació UV, per la qual cosa es recomana extremar la hidratació i protecció solar, sobretot en xiquets i majors.

Alcoi llança un nou Centre de Capacitació Digital per a la formació en competències tecnològiques

L’Ajuntament d’Alcoi ha anunciat l’obertura d’un nou Centre de Capacitació Digital, amb l’objectiu d’oferir formació gratuïta en habilitats digitals a un centenar de persones. La iniciativa, que compta amb el suport del Ministeri d’Educació i Formació Professional i una ajuda de 24.500 euros procedent del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU, es desenvoluparà des de principis d’agost fins a mitjan novembre.

Els cursos, segons informen des del consistori alcoià, aniran dirigits a persones inscrites com a demandants d’ocupació en l’Espai LABORA i pertanyents a col·lectius amb majors dificultats per a accedir al mercat laboral. A més, tindran una duració de 30 hores cadascun. La formació abordarà temes com a tecnologies habilitadores digitals, alfabetització digital, comunicació i col·laboració en línia, creació de continguts digitals, seguretat en la xarxa i resolució de problemes tecnològics.

A més, els participants comptaran amb acompanyament per a l’acreditació de les competències professionals adquirides durant l’experiència laboral. Per a inscriure’s i obtindre més informació sobre els requisits i documentació necessària, les persones interessades poden acudir al Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament en l’edifici Àgora (entrada pel carrer Sant Mateu) des del 23 de juny, en horari de 9 a 13 hores. Tota la informació addicional està disponible en aquest enllaç.

La Publicació Infantil de Cocentaina compleix 50 anys

La Publicació anunciarà aquest dissabte l’arribada de les Festes de Moros i Cristians, que Cocentaina celebrarà durant el segon cap de setmana del mes d’agost en honor a Sant Hipòlit Mártir, i l’acte commemora enguany una efemèride destacada. I és que en aquest 2025 es compleixen cinquanta anys des que, per primera vegada, els més xicotets van exercir de publicadors infantils al costat dels representants adults de la totalitat de les Files contestanes.

Aquella primera Publicació Infantil va tindre lloc el dijous 8 de maig de l’any 1975, Dia de L’Ascensió, i jornada en la qual antany se celebrava el particular pregó fester La desfilada de la infantesa festera va formar part dels actes commemoratius que la capital del Comtat estava celebrant en aquella ocasió, amb motiu del 375 aniversari de l’elecció i proclamació de Sant Hipòlit Mártir, i els publicadors infantils es van unir als majors en el que ara és el Passeig del Comtat despertant una destacada expectació entre contestans i contestanes “a les nou del matí, i per l’itinerari de costum, Diana de La Publicació, unint-se en l’Avinguda d’Alacant una Diana Infantil que va fer les delícies del públic“, resa la ressenya apareguda en la Revista de Festes d’aquell 1975. La programació de les Bodes de Diamant del III Centenari de Sant Hipòlit va incloure conferències, un concert de la Unió Musical Contestana o la celebració d’un tridu mentre que el mateix 8 de maig, al migdia, va tindre lloc una ofrena floral seguida de la celebració de l’eucaristia a l’església de Santa María. A la vesprada, i per l’actual Passeig del Comtat, va haver-hi una desfilada festera amb la participació de totes les Filaes abillades amb la seua indumentària oficial finalitzant la jornada amb una revetla en la Plaça dels Màrtirs anomenada ara Plaça del Pla.

Des d’aquell moment, la Publicació Infantil no ha faltat a la seua cita en el dia de La Publicació sent també testimoni de l’evolució de la Festa contestana. De fet, l’acte va passar a celebrar-se en diumenge, després de quedar suprimit el dijous festiu de L’Ascensió a la fi dels anys setanta, i a partir de 1985 va començar a dur-se a terme dissabte a la vesprada i el mes de juny. En 1990, en celebrar-se el Bicentenari de l’arribada de les Relíquies de Sant Hipòlit a Cocentaina, la Publicació Infantil va eixir al carrer el dissabte 5 de maig i els publicadors infantils van participar l’endemà en la processó extraordinària de les esmentades Relíquies que es va realitzar des del Convent dels Franciscans i fins a l’església de Santa María passant també per la parròquia del Salvador. Anys més tard, en 1997, Irene Ramos (Filà Bequeteros) i María Victoria Vallés (Filà Edetanos) van tindre l’oportunitat de ser les primeres xiquetes Publicadores Infantils.  Ja en el 2000, IV Centenari de l’elecció i proclamació de Sant Hipòlit com a patró de Cocentaina, la Publicació Infantil va passar a arrancar des de la plaça de l’Ajuntament després dels publicadors adults acudint seguidament els més xicotets a la plaça Alcalde Reig per a efectuar una ofrena floral al Monument dedicat al sant que trobem en aquest punt de la Vila Comtal. Finalment, i dins del V Centenari del miracle de la Mare de Déu, els publicadors infantils van entrar per primera vegada al Monestir de les Clarisses en 2019 protagonitzant una ofrena davant la patrona contestana.

Cinquanta anys després la Publicació Infantil està d’aniversari i aquest dissabte 28 de juny els representants infantils de la Festa de Cocentaina obriran la desfilada de La Publicació des de la Plaça de la Vila a partir de les 18:00h, fet que fins ara mai ha ocorregut. Després visitaran a Sant Hipòlit Mártir, en l’altar major de la parròquia de Santa María, per a realitzar també una ofrena floral al sant quan es compleixen 425 anys de la seua elecció i proclamació com a patró.

Investigadors del Campus d’Alcoi de la UPV analitzen possibles contaminants en el riu Serpis

Els científics del Grup de Processos d’Oxidació Avançada de la Universitat Politècnica de València (UPV) al seu Campus d’Alcoi estan duent a terme un estudi exhaustiu sobre la qualitat ambiental del riu Serpis, amb l’objectiu de detectar possibles contaminants que puguen afectar la seua reutilització futura. Aquesta investigació forma part del projecte europeu In2Aquas, una iniciativa finançada per la Unió Europea que busca identificar i eliminar contaminants en recursos hídrics en zones extremes, com a regions àrides, deserts o àrees mediterrànies.

En el marc d’aquest projecte, s’han realitzat mostrejos en 17 punts diferents al llarg del riu, des del seu naixement fins a la seua desembocadura. L’anàlisi busca detectar substàncies presents en concentracions molt baixes però potencialment perilloses, com a medicaments, hormones, productes de cura personal, pesticides i estimulants. Els resultats preliminars seran analitzats en els pròxims mesos en la Universitat de Piemonte Orientale (Itàlia), on s’estudiaran aquestes dades per a avaluar el risc potencial per a la salut i el medi ambient.

El grup d’investigació del Campus d’Alcoi també treballa en el desenvolupament de nous materials a partir de residus agrícoles —com alperujo, bagàs de raïm o corfes de cítrics— que puguen ser utilitzats per a tractar l’aigua mitjançant processos fotocatalíticos amb energia solar. A més, s’estan investigant mètodes sostenibles per a eliminar tant contaminants químics com microorganismes patògens, amb la finalitat de millorar la qualitat de l’aigua i facilitar la seua reutilització segura.

Aquest projecte involucra col·laboracions internacionals amb universitats i institucions d’Itàlia, Grècia, França, Dinamarca, Noruega i Tunísia. La iniciativa no sols busca protegir els recursos hídrics existents sinó també, segons asseguren des del mateix Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, promoure solucions innovadores i fins i tot també sostenibles per a gestionar eficaçment les aigües en contextos on els recursos hídrics són escassos o estan altament contaminats.

Les tradicionals ‘Danses’ van tornar de nou a la Plaça Palacio de Muro

Dissabte passat 21 de juny, i en un primer dia oficial de l’estiu en el qual els termòmetres van superar els trenta graus a les nostres comarques, Muro va viure un dels moments més destacats del seu calendari festiu anual amb la celebració de les tradicionals ‘Danses de Palacio’. Aquesta antiquíssima costum, recuperada i consolidada en els últims anys, arriba sempre el seu punt àlgid en la vespra de la solemnitat del Corpus Christi i està consolidada com tot un senyal d’identitat del municipi.

A les 19.00 hores, va començar la cercavila fins a l’emblemàtica Plaça del Palau de la Senyoria, antic centre neuràlgic de la localitat i escenari principal cada any d’aquesta festivitat. Una hora després, va donar inici la ‘gran dansà’, després de la tradicional ‘treta de balladors i balladores’ des del panell ceràmic situat en els voltants de la plaça, on es representa al Santíssim Sagrament. El públic, preparat en la seua majoria per a combatre les altes temperatures, va gaudir d’una mostra de balls populars a càrrec del Grup de Danses Baladre, acompanyat per la música tradicional interpretada per ‘La Xafigà’ de Muro. Entre les coreografies presentades van destacar peces com a ‘L’u de Castelló de Rugat’, ‘Les Folies de Portitxol’, ‘La Jota de Barxell’, ‘La Seguidilla de Penàguila’, ‘La Magrana’, el ‘Ball de Velles d’Alcoi’ o ‘La Jota de Les Useres’; entre altres.

La jornada va incloure el lliurament d’un detall a Ona Domènech Ragües, alumna de tercer curs del Col·legi El Montcabrer, per haver resultat la guanyadora del concurs per a dissenyar el cartell amb el qual es va anunciar l’arribada d’aquesta singular festa. Finalment, es va disparar un espectacular castell de focs artificials mentre sonava el ‘Bolero de Palacio’, obra del compositor murer José Rafael Pascual Vilaplana. Finalment, va haver-hi un sopar popular de baiç braç en la mateixa Plaça Palacio i un animat ‘sarau’ oferit per la Rondalla del Baladre amb el qual es va posar el punt final al dia gran les també dites ‘Festes de Palacio’.

Caixa Ontinyent ratifica els seus comptes de l’any 2024

Fa uns dies, Caixa Ontinyent va celebrar la seua Assemblea General ordinària amb una participació del 65% dels seus consellers, on es van aprovar els comptes corresponents a 2024 i les línies d’actuació per a 2025. L’entitat va reportar un benefici abans d’impostos de 15,2 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 13,08% respecte a 2023. Després de pagar 3,9 milions en impostos, el benefici net va arribar als 11,3 milions d’euros, un augment del 16,81%. La distribució d’aquests beneficis permetrà enfortir la solvència del banc destinant 10,1 milions a reserves i potenciar la seua obra social amb una inversió de 1,2 milions.

Així mateix, l’assemblea va aprovar mantindre els principals eixos estratègics per a 2025: expansió, innovació tecnològica, consolidació financera i desenvolupament del personal. El president de l’entitat, José Pla, va destacar que en eixe any es culminarà pràcticament el Pla Estratègic 2023-2025 i ja es treballa en un nou pla per als pròxims anys. A més, es va ratificar el nomenament de José Francisco Sanfelix com a pròxim Director General en substitució de Vicente Penadés Torró, qui es jubilarà a l’agost després de quasi dues dècades al capdavant del banc. Penadés ha sigut clau en l’expansió geogràfica i tecnològica de Caixa Ontinyent i en la recuperació del Mont de Pietat i altres projectes socials.

En matèria d’obra social, Caixa Ontinyent destinarà en 2025 un pressupost de 2,2 milions d’euros per a continuar amb els seus programes educatius, culturals i socials. Entre les iniciatives destaquen l’adquisició de solars per a la futura Facultat de Veterinària a Ontinyent i l’impuls a programes de sostenibilitat i educació financera a través de la seua fundació.

Amb aquestes accions, Caixa Ontinyent reafirma el seu compromís amb el desenvolupament econòmic i social a les comarques centrals valencianes, àmbit geogràfic en el qual és una entitat de referència. D’altra banda, avança cap a una nova etapa sota lideratge renovat.

‘Mediodía Cope’ Alcoi divendres 27 de juny 2025 (14:20h)

Acabem la setmana destacant que Cocentaina anunciarà demà l’arribada de les seues Festes de Moros i Cristians del 2025 amb l’acte de La Publicació. També hem comentat que juny s’acomiadarà a partir d’aquest cap de setmana amb calor i altes temperatures, tant a Alcoi com a les nostres comarques.

Els primers dies de l’estiu han estat marcats per la calor i les altes temperatures tant a Alcoi com en els municipis del conjunt de les nostres comarques. Aquesta situació seguirà durant els pròxims dies i en el context de la primera onada de calor del període estival, un escenari que també notarem a L’Alcoià i El Comtat encara que amb menor incidència en comparació a altres punts de la costa alacantina.

Des de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) pronostiquen sol i calor a Alcoi durant la primera meitat d’aquest divendres 27 de juny, i amb temperatures a l’alça fins a arribar als 32 °C, encara que sense alerta per màximes temperatures i una vesprada i nit en les quals aniran en descens. Durant la matinada es podran aconseguir els 23 °C, unes temperatures lleugerament més fresques que en el litoral de la província. Per al dissabte. El cap de setmana seguirà la mateixa tendència i des de la mateixa AEMET han activat l’avís groc per forta calor i elevades temperatures perquè les màximes podran superar a la ciutat, igual que en la resta de la comarca, els 35 graus quedant les mínimes en els 23.

Un estiu calorós a l’interior de la província 

Juliol i agost es presenten calorosos, estables i sense grans sobresalts meteorològics a Alacant, segons les previsions de l’AEMET per a aquest estiu 2025. Les temperatures començaran a escalar ja des d’aquesta última setmana de juny, amb màximes que podrien aconseguir els 35 °C a l’interior i superar els 30 °C en la costa. El mes de juliol mantindrà una tònica seca, sense tot just pluges, i amb cels buidats quasi diàriament, el que garanteix l’èxit de platges, terrasses i esdeveniments a l’aire lliure. Agost seguirà en la mateixa línia, amb temperatures mínimes tropicals (per damunt de 22 °C) i màximes molt altes, especialment durant les onades de calor previstes. L’absència de tempestes o fenòmens adversos reforça la idea d’un estiu llarg i estable. L’AEMET avisa, això sí, que serà un estiu més càlid de l’habitual i amb risc alt de radiació UV, per la qual cosa es recomana extremar la hidratació i protecció solar, sobretot en xiquets i majors.

Informatiu matinal divendres 27 de juny 2025 (07:50h)

Hui divendres us hem contat que l’últim cap de setmana de juny estarà marcat per la calor i les altes temperatures a Alcoi i fins i tot les nostres comarques. També hem destacat que Alcoi comptarà prompte amb un Centre de Capacitació Digital per a la formació en competències tecnològiques.

L’Ajuntament d’Alcoi ha anunciat l’obertura d’un nou Centre de Capacitació Digital, amb l’objectiu d’oferir formació gratuïta en habilitats digitals a un centenar de persones. La iniciativa, que compta amb el suport del Ministeri d’Educació i Formació Professional i una ajuda de 24.500 euros procedent del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU, es desenvoluparà des de principis d’agost fins a mitjan novembre.

Els cursos, segons informen des del consistori alcoià, aniran dirigits a persones inscrites com a demandants d’ocupació en l’Espai LABORA i pertanyents a col·lectius amb majors dificultats per a accedir al mercat laboral. A més, tindran una duració de 30 hores cadascun. La formació abordarà temes com a tecnologies habilitadores digitals, alfabetització digital, comunicació i col·laboració en línia, creació de continguts digitals, seguretat en la xarxa i resolució de problemes tecnològics.

A més, els participants comptaran amb acompanyament per a l’acreditació de les competències professionals adquirides durant l’experiència laboral. Per a inscriure’s i obtindre més informació sobre els requisits i documentació necessària, les persones interessades poden acudir al Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament en l’edifici Àgora (entrada pel carrer Sant Mateu) des del 23 de juny, en horari de 9 a 13 hores. Tota la informació addicional està disponible en aquest enllaç.