24 de juny, un festiu autonòmic amb particularitats. Així afecta a les nostres comarques

El 24 de juny d’aquest 2025, festivitat de Sant Joan, cau en dimarts i la jornada és festiva amb caràcter autonòmic permetent que molts puguen gaudir del primer llarg pont de l’estiu. No obstant això, aquest caràcter festiu té les seues particularitats perquè és un dia amb caràcter retribuït i recuperable segons la normativa laboral vigent.

Aquest tipus de festiu permet als treballadors decidir si desitgen no acudir al seu lloc de treball eixe dia, encara que han de compensar les hores corresponents en altres moments de l’any. La compensació, segons expliquen els experts,  pot pactar-se amb l’empresa o mitjançant acord amb els representants laborals, sempre tenint en compte uns certs aspectes regulats.

Com es recupera

Que el 24 de juny siga festiu recuperable vol dir que els treballadors tenen dret a no acudir eixe dia al treball, no estan obligats a això, però les hores que té previst treballar, hauran de recuperar-les en un altre moment dins de l’any 2025, sense reduir els dies de permís o d’assumptes propis. La compensació d’eixes hores s’haurà de recordar entre l’empresa i els representants dels treballadors o bé amb el propi treballador.

A més, s’hauran de recuperar en dies laborables, és a dir, no es pot afegir més dies de treball ni ser substituït per un altre festiu o un dia de vacances.

En realitat, es tracta d’una fórmula que permet a les comunitats autònomes incloure unes certes festivitats tradicionals sense augmentar el total de dies no laborables de l’any. Per això, la Generalitat Valenciana va fixar Sant Joan com un dels dos festius recuperables autoritzats en el seu calendari laboral de 2025. No obstant això, un any més, tant sindicats com empresaris han mostrat el seu desacord, ja que el 24 de juny hauria de ser un festiu més, sense la necessitat que siga recuperable. El problema radica en el fet que només hi ha 14 festius anuals i no es vol ampliar aquesta quantitat.

Imatge de COPE Alacant: Monument guanyador en les Fogueres 2025

La Processó del Corpus, una antiquíssima tradició d’Alcoi plena de singularitats

Alcoi va celebrar ahir la tradicional festa del Corpus Christi, una jornada que enguany ha tingut lloc a la fi del mes de juny pel fet que la Setmana Santa va caure tardana en el calendari. La jornada va estar marcada a més per les altes temperatures situant-se el termòmetre per damunt dels trenta graus en el moment en el qual va arrancar l’acte des de la parròquia de Santa María.

El Grup de Danses Sant Jordi va obrir la comitiva amb els seus tradicionals balls populars i pels carrers d’Alcoi vam poder veure ‘Els Cabuts’,  ‘El Ball dels Arquets’, ‘La Magrana’ o la clàssica ‘Moma’ que representa la lluita de la virtut contra els set pecats capitals. A continuació, va arrancar la part religiosa de la processó prenent part en la desfilada les diferents associacions de la ciutat, al costat dels seus estendards identificatius, i la representació dels antics gremis. Seguidament els xicotets que han pres enguany la Primera Comunió van acompanyar al Santíssim Sagrament sent portada la custòdia pel Gremi de Llauradors de Jesús Nazareno. Cal destacar que en la part central de la processó es va situar l’Associació de Sant Jordi fent costat a Mateo Vilaplana Blaak, el menut que en les Festes de 2026 exercirà de Sant Jordiet i que va viure en el Diumenge de Corpus el seu primer acte oficial. Al costat d’ell els càrrecs festers del pròxim any i en la part final el clergat, amb l’arxipreste d’Alcoi Don José Juan Crespo, i part de la Corporació Municipal.

La processó del Corpus va recórrer alguns carrers del Centre realitzant-se en diversos punts les corresponents parades per a l’adoració al Santíssim Sagrament, acompanyades dels cante del cor de les parròquies del Centre i el llançament de pètals a la custòdia. També la Colla de Campaners d’Alcoi va fer sonar manualment els bronzes de Santa María i l’acte va finalitzar dins d’aquest últim temple amb la benedicció final.