Dia Mundial del Medi Ambient des de Milar Ibi. Escolta el programa especial

Com cada 5 de juny es recorda el Dia Mundial del Medi Ambient i en COPE ALCOI ens hem unit a la commemoració d’aquesta jornada tan significativa amb una edició especial de #MediodíaCope. En aquesta ocasió ens hem desplaçat fins a la tenda de Milar Electrodomèsticos situada a Ibi, concretament al carrer Tibi número 17, i allí hem conegut les diferents accions que s’impulsen des de la botiga en matèria de sostenibilitat.

Jordi Jornet, el responsable de botiga, ens ha comptat la important aposta que fa Milar per la preservació del nostre entorn natural per mitjà de propostes com la recollida del cartó o el suro que embolica als electrodomèstics que acabem de comprar i als quals se’ls tracta de donar una segona vida útil. També ha detallat les accions que s’implementen des de la mateixa botiga per a promoure l’eficiència enèrgica o evitar l’ús de recursos com el paper “els clients tenen a disposició el tiquet electrònic i també hem eliminat tot l’etiquetatge estant disponible el mateix solo de manera digital. A més, en l’última reforma de la botiga, es va apostar per la reducció del consum elèctric amb mesures com la instal·lació d’il·luminació de baix consum“, va indicar. A això se li uneixen una àmplia gamma de productes de baix cost energètic i d’articles com els patinets elèctrics; fonamentals a l’hora de fomentar la mobilitat sostenible.

Pel programa especial també ha passat Pablo Martínez, gerent del Consorci de Residus Terra. Amb ell hem conegut la important activitat que aquest organisme exerceix a les nostres comarques de L’Alcoià i El Comtat, a l’hora de gestionar els residus i espais de reciclatge com els ecoparcs, igual que ens ha detallat les novetats que arribaran a aquests últimes infraestructures en poblacions com Alcoi o Cocentaina. Finalment hem entrevistat Tono Belda, professor del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d’Alacant, i amb qui hem analitzat la situació en la qual ara mateix es troba l’entorn natural d’aquestes comarques després d’una primavera més plujosa que la de l’any passat i de cara a l’estiu.

El programa al complet, el pots escoltar a continuació:

La Mostra de Teatre d’Alcoi fa balanç. Mes de 4.000 espectadors van gaudir dels espectacles

La setmana passada, Alcoi va viure intensament el seu tradicional Mostra de Teatre, que del 26 al 29 de maig va reunir més de 4.000 espectadors en una programació que va combinar teatre, propostes de caràcter circense i dansa en diferents espais i carrers de la ciutat. L’organització ha valorat molt positivament aquesta edició, que ha comptat amb la participació de 244 professionals inscrits i prop de 160 treballadors del sector cultural que han fet possible l’esdeveniment.

Durant quatre dies, Alcoi va respirar cultura escènica amb sessions maratonianes que incloïen fins a set espectacles diaris, a més d’activitats sectorials dirigides a professionals de l’àmbit. La programació va oferir propostes d’alta qualitat a preus populars o gratuïtes, atraient tant a públic local com visitants d’altres municipis pròxims “la Mostra s’ha convertit en un punt de trobada imprescindible per a companyies i programadors, servint també com a motor econòmic i dinamitzador cultural per a la ciutat“, afirma la regidora de Cultura del consistori alcoià; Elisa Guillem.

L’esdeveniment va comptar amb el suport del Institut Valencià de Cultura, la Fundació SGAE i el INAEM, reflectint la seua importància en el calendari escènic valencià. Entre els aspectes destacats va estar el reconeixement a quatre espectacles premiats, dos d’ells valencians: ‘Caos’ del Teatre de l’Abast i ‘4 dies, 4 nits’ de La Portuària. A més, es va guardonar a produccions internacionals com ‘El bosc de Coco’ (Andalusia) i ‘Càsting Lear’ (Madrid), que van aportar innovació i creativitat al certamen.

La Mostra també va ser un espai per a l’intercanvi professional: van participar 36 empreses distribuïdores, 65 programadors i quasi 100 companyies i productores procedents de diverses comunitats autònomes. Es van dur a terme activitats específiques com la ‘Roda de negoci’, organitzada al costat de AVETID per a potenciar les contractacions i contactes comercials en el sector. El director del certamen, Josep Policarpo, expressa la seua satisfacció per haver aconseguit equilibrar l’atenció al sector i al públic. En aquest sentit destaca que moltes funcions van aconseguir o van superar el 80% d’ocupació en espais tancats i que les propostes innovadores sobre temes actuals van despertar gran interés entre els assistents “el públic alcoià és madur i obert a formats menys convencionals, la qual cosa augura un futur prometedor per a l’escena teatral local“, detalla.

De cara a futures edicions, l’organització reafirma el seu compromís per continuar treballant perquè un esdeveniment com la Mostra de Teatre d’Alcoi continue sent un referent cultural en la Comunitat Valenciana. Tot això sense deixar de costat el suport de les institucions públiques i privades de cara a continuar promovent les arts escèniques a Alcoi.

Un nou museu passarà a enriquir el patrimoni de Cocentaina

L’Ajuntament de Cocentaina, amb el suport dels partits polítics Compromís, PP, PSOE i Vox, ha mantingut reunions amb el Centre d’Estudis Contestans (CEC) per a formalitzar la donació gratuïta de l’edifici que alberga el Museu Arqueològic i Etnològic del Comtat, situat al carrer Major número 3. Aquest immoble, de gran valor històric i patrimonial, acull des de fa 54 anys una important col·lecció de peces arqueològiques i etnològiques que representen un patrimoni inavaluable per a la Vila Comtal.

La iniciativa cerca que el museu passe a ser propietat municipal, garantint així la seua conservació i difusió. La primera reunió per a tractar aquest procés va tindre lloc el 21 de març de 2024, i posteriorment es va realitzar una segona reunió el passat 28 de maig a la Casa de la Vila, on van participar representants del CEC i del consistori. Durant la trobada, Pere Ferrer, president del CEC, va destacar la importància d’aquesta donacióel museu conté milers de peces des de la prehistòria fins al segle XVIII, sent un dels més rellevants del País Valencià. És un veritable tresor per al nostre poble i tota la comarca. Aquesta acció cerca garantir el futur del patrimoni cultural contestà“, va afirmar. Per part del Consistori, l’alcalde Jordi Pla va afirmar que “el treball conjunt amb el CEC ha sigut constant perquè tots els contestans puguen gaudir del seu patrimoni“. Si bé encara no hi ha dates concretes per a la transferència, va assegurar que “el compromís és ferm” i que continuaran treballant en la protecció i promoció del patrimoni cultural local.

Aquest pas representa un avanç significatiu en la preservació del llegat històric i cultural de Cocentaina. Amb l’esmentat projecte, s’assegura que aquestes peces continuen formant part activa de la història i cultura del municipi.

Cocentaina digitalitza les seues actes municipals del segle XVIII

Gràcies a una subvenció de 1.499,19 euros atorgada per la Diputació d’Alacant, l’Ajuntament de Cocentaina ha dut a terme un important projecte per a digitalitzar les actes dels Consells Municipals corresponents a la segona meitat del segle XVIII, entre els anys 1762 i 1799. La iniciativa, realitzada per l’empresa Archiplus S.L., ha permés escanejar un total de 1.593 fulles que contenen documents fonamentals per a entendre la història i evolució del municipi.

Aquestes actes, que formen part de l’Arxiu Històric Municipal (AHM) situat en les dependències de la Biblioteca Municipal, representen un patrimoni documental de gran valor històric i cultural. Encara que alguns anys (1781, 1783 i 1793) no compten amb documents conservats, la digitalització dels arxius existents facilitarà enormement l’accés a investigadors, historiadors i al públic en general interessat a conéixer més sobre el passat contestà.

El procés de digitalització no sols contribueix a la conservació del patrimoni documental, sinó que també promou la seua difusió. Segons Susi Orts, tècnica responsable de l’arxiu i la biblioteca municipal, “l’Arxiu Històric Municipal de Cocentaina desa documents des del segle XIII i és un patrimoni poc conegut pel públic general. Gràcies a aquesta subvenció, hem pogut digitalitzar una part molt important del nostre arxiu, específicament els Consells Municipals del segle XVIII. En breu esperem tindre aquests arxius disponibles en línia perquè tots puguen consultar-los“, afirma. Per part seua, l’alcalde Jordi Pla va destacar el compromís de l’Ajuntament amb la protecció i difusió del patrimoni local: “continuem treballant per a digitalitzar els nostres arxius històrics i acostar la nostra història a tota la ciutadania. Aquest tipus d’iniciatives són fonamentals per a mantindre viu el nostre llegat cultural i facilitar el seu coneixement“, va manifestar.

Aquest projecte reforça l’interés del municipi a preservar la seua història i promoure-la com un recurs accessible per a tots. La digitalització d’aquestes actes municipals representa un pas important en la conservació del patrimoni documental de Cocentaina i en la seua divulgació futura, permetent que les generacions presents i futures puguen conéixer millor les seues arrels històriques.

‘Mediodía Cope’ Alcoi dijous 5 de juny 2025 (14:20h)

Hui dijous hem destacat que 2026 serà Any Jubilar a Alcoi amb motiu del 750 aniversari del patronatge de Sant Jordi. També us hem destacat una interessant iniciativa relacionada amb Quatretondeta i la Intel·ligència Artificial.

El municipi de Quatretondeta ha sigut escenari d’una jornada internacional del projecte europeu “SeniorAI – Intel·ligència artificial per a tots”, finançat pel programa Erasmus+. Aquesta iniciativa té com a objectiu acostar les aplicacions de la intel·ligència artificial a la vida quotidiana de les persones majors, promovent la inclusió digital i el coneixement tecnològic en aquest col·lectiu.

L’acte principal, celebrat el diumenge 1 de juny, va reunir participants sènior d’Espanya i Polònia en un ambient col·laboratiu i pràctic. Durant la jornada, es van dur a terme diversos tallers sobre l’ús de la IA, incloent-hi la creació de textos i imatges, la generació de continguts audiovisuals i l’exploració d’eines digitals útils per al dia a dia de les persones majors. Un dels moments més destacats va ser el taller sobre desinformació i intel·ligència artificial, impartit pel formador polonés Michał Żadkowski, expert de la Fundació Enabler, qui va ensenyar tècniques per a reconéixer notícies falses i protegir-se contra la manipulació digital. A més, durant l’activitat es van presentar els materials formatius gratuïts elaborats en el marc del projecte, disponibles en espanyol en la pàgina web oficial: https://seniorai.fundacjaenabler.pl/.

La jornada va finalitzar amb un esmorzar de fraternitat entre participants i assistents, fomentant l’intercanvi personal i cultural en un entorn rural amb un alt grau d’envelliment i risc de despoblació. No obstant això, el municipi mostra un gran potencial per a acollir iniciatives socials i educatives com aquesta, que contribueixen a potenciar el desenvolupament social i tecnològic en zones amb importants desafiaments demogràfics “iniciatives com aquesta suposen una activitat única i molt interessant per a aprendre sobre un tema tan útil com és la IA, però sobretot per a connectar a les persones de Quatretondeta i la comarca amb altres zones d’Europa que es desplacen fins al nostre municipi i el donen a conéixer”, conclou l’alcalde d’aquesta població del Comtat; Alejandro Montava.

Informatiu matinal dijous 5 de juny 2025 (07:50h)

Hui dijous hem destacat que 2026 serà Any Jubilar a Alcoi amb motiu del 750 aniversari del patronatge de Sant Jordi. També us hem destacat una interessant iniciativa relacionada amb Quatretondeta i la Intel·ligència Artificial.

El municipi de Quatretondeta ha sigut escenari d’una jornada internacional del projecte europeu “SeniorAI – Intel·ligència artificial per a tots”, finançat pel programa Erasmus+. Aquesta iniciativa té com a objectiu acostar les aplicacions de la intel·ligència artificial a la vida quotidiana de les persones majors, promovent la inclusió digital i el coneixement tecnològic en aquest col·lectiu.

L’acte principal, celebrat el diumenge 1 de juny, va reunir participants sènior d’Espanya i Polònia en un ambient col·laboratiu i pràctic. Durant la jornada, es van dur a terme diversos tallers sobre l’ús de la IA, incloent-hi la creació de textos i imatges, la generació de continguts audiovisuals i l’exploració d’eines digitals útils per al dia a dia de les persones majors. Un dels moments més destacats va ser el taller sobre desinformació i intel·ligència artificial, impartit pel formador polonés Michał Żadkowski, expert de la Fundació Enabler, qui va ensenyar tècniques per a reconéixer notícies falses i protegir-se contra la manipulació digital. A més, durant l’activitat es van presentar els materials formatius gratuïts elaborats en el marc del projecte, disponibles en espanyol en la pàgina web oficial: https://seniorai.fundacjaenabler.pl/.

La jornada va finalitzar amb un esmorzar de fraternitat entre participants i assistents, fomentant l’intercanvi personal i cultural en un entorn rural amb un alt grau d’envelliment i risc de despoblació. No obstant això, el municipi mostra un gran potencial per a acollir iniciatives socials i educatives com aquesta, que contribueixen a potenciar el desenvolupament social i tecnològic en zones amb importants desafiaments demogràfics “iniciatives com aquesta suposen una activitat única i molt interessant per a aprendre sobre un tema tan útil com és la IA, però sobretot per a connectar a les persones de Quatretondeta i la comarca amb altres zones d’Europa que es desplacen fins al nostre municipi i el donen a conéixer”, conclou l’alcalde d’aquesta població del Comtat; Alejandro Montava.