La ‘Corriola’ va tornar a omplir el paratge de Santa Bàrbara de Cocentaina

Cocentaina va viure ahir dijous l’emblemàtica festa de ‘La Corriola’, un costum que té lloc cada any en el dia festiu de la Immaculada Concepció. Centenars de persones van passar pel paratge de Santa Bàrbara en una jornada en la qual preocupaven les previsions de pluja, però que finalment l’oratge va respectar.

L’activitat va començar passades les nou i mitja del matí amb una cercavila que va protagonitzar la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet des del ‘Raconet del Nadal’ que se situa en la part baixa del Passeig del Comtat. Al llarg de tot l’ascens fins a l’ermita no va faltar la música tradicional i a mesura que la comitiva avançava cap al Raval eren molts els que se sumaven a la mateixa disposats a gaudir d’un matí en plena naturalesa als peus de la Serra de Mariola.

Ja en l’entorn natural de l’ermitori, com sol ser habitual, es van complir rituals com el d’esmorzar el pa redó en forma de corriola al costat de la llonganissa roja que es coneix en la Vila Comtal com ‘voltaeta’. Aquestes dues peces, adquirides en forns i carnisseries en la vespra, protagonitzen les viandes que donen nom a una festivitat vinculada al cicle agrícola contestà, així com a quan els agricultors pujaven a l’ermita per a demanar a Santa Bàrbara que protegira els camps davant les tempestes. Una altra de les peculiaritats de ‘La Corriola’ és el toc incessant de la campana, la qual van fer voltejar especialment els més xicotets excepte en la missa de campanya en honor a la Immaculada Concepció que va oficiar al migdia el rector de Santa María; Don Eduardo Rengel.

Enguany va destacar també la presència de l’escriptor Jordi Raül Verdú, el qual va realitzar una animació lectora basada en el llibre sobre ‘La Corriola’ que va presentar en la passada edició de la Fira de Tots Sants “el més important és transmetre tot el treball de recerca que s’està fent entorn d’aquesta festa perquè les noves generacions coneguen els orígens i entenguen una tradició que va començar de forma molt diferent a com la celebrem ara”, explicava sobre aquest tema. Per la seua part l’alcaldessa de la capital del Comtat i la regidora de Tradicions de l’Ajuntament valoraven positivament la jornadael paratge està ple de gent i hem viscut un dia festiu sense cap mena de restricció. Volem donar les gràcies a tots els que, amb la seua aportació, fan que seguisca avant una tradició tan nostra que és Festa d’Interés Turístic Local’, van afirmar Mireia Estepa i Paqui Ruiz.

 

El dia de ‘La Corriola’ va incloure jocs a càrrec dels Júniors Sol Sortit i Generació Oberta, de cadascuna de les parròquies locals, igual que va despertar molta admiració l’estrena de la reproducció del retaule de Santa Bàrbara en l’altar major del ermitorio. Cal recordar que dins d’aquest últim estava antany l’obra, però des de fa més de dues dècades se situa a la Sala d’Ambaixadors del Palau Comtal, una vegada va ser restaurat; per a garantir així la seua conservació perquè posseeix un alt valor artístic.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *