Estalviar 1.400€ a l’any en la factura de la llum, objectiu dels valencians

La crisi energètica que travessa Europa ha provocat un increment de la factura de llum de les llars i empreses, que ha arribat, en alguns moments d’enguany, pràcticament a duplicar-se respecte a l’any anterior. Per a fer front a aquesta situació i abaratir la factura elèctrica, cada vegada més valencians s’han passat a l’autoconsum amb energia solar, no sols en domicilis i empreses, també en edificis públics.

Les previsions d’instal·lació d’energia solar que maneja AVAESEN, l’associació valenciana d’empreses d’energies renovables i altres tecnologies netes, és que 2022 acabarà amb més del doble d’instal·lacions que l’any anterior, i aquesta tendència es mantindrà en 2023.

Aquest i altres dades que ajudaran a entendre el context en el qual es troba l’autoconsum en la Comunitat Valenciana, seran presentats el pròxim 22 de novembre en el Congrés Energy Revolution, que se celebrarà en el Museu Príncep Felip i acollirà a més de 300 agents de tota la cadena de valor de les renovables.

En 2022 al voltant de 53.000 valencians i 3.200 empreses de la Comunitat hauran instal·lat energia solar a les seues cases i seus, segons les previsions més conservadores que es manegen des de AVAESEN a partir de dades de les seues empreses associades i l’històric d’instal·lacions publicat per la Conselleria d’Economia Sostenible. Una demostració que la implantació de l’energia solar fotovoltaica per a autoconsum és imparable.

Des de 2019 fins al final de 2021 s’havien registrat 16.000 instal·lacions d’autoconsum en habitatges i empreses de la Comunitat Valenciana; en el primer semestre de 2022 han sigut 11.649 més, i la previsió passa perquè, en el segon semestre d’enguany, s’instal·len entorn de 13.000 noves, la qual cosa permetrà tancar 2022 amb prop de 25.000 nous autoconsums en la Comunitat Valenciana, entre domèstics, en empreses i edificis públics.

Segons el president de AVAESEN, Marcos J. Lacruz, “l’expansió de l’autoconsum amb energia solar és una realitat, suposa que el ciutadà tinga l’oportunitat de produir i consumir la seua pròpia energia, la qual cosa ens porta a reduir la dependència d’altres fonts de producció i de l’exterior”, i ha afirmat que la previsió “és que el creixement de l’autoconsum continue en unes xifres d’expansió en 2023 similars a les d’aquest 2022”, però ha reclamat que “s’agilitzen els tràmits administratius per a la posada en marxa de les instal·lacions d’autoconsum, de manera que no es malgaste cap excedent”.

Estalvi en habitatges i en empreses

Les instal·lacions s’aprofiten d’unes 1.500 hores de sol cada any, la qual cosa permet estalviar al voltant de 1.400 euros anuals de mitjana en la factura elèctrica en cada llar. Això implica que, en 2022, els valencians hauran estalviat 51,3 milions d’euros en la factura elèctrica en les seues llars només amb la producció de les seues plaques solars.

Els valencians que es passen a l’autoconsum domèstic hauran fet una inversió de 118 milions d’euros en les seues instal·lacions, la qual cosa suposa un impuls al sector, que genera ocupació i riquesa en la Comunitat Valenciana, a més d’impulsar la transició energètica i combatre el canvi climàtic.

Per part seua, les empreses que ja han apostat per l’autoconsum, sumen plantes més grans i potents que les dels habitatges, per la qual cosa la seua aportació a la transició energètica és major en termes de potència instal·lada i d’inversió.

En aquest 2022, les estimacions de AVAESEN passen perquè s’instal·len 173 MW d’autoconsum en empreses, la qual cosa suposarà un estalvi en la factura energètica de la nostra indústria i serveis de 128,3 milions d’euros, només en un any. La inversió estimada que realitzaran les empreses valencianes en la instal·lació de plaques solars en 2022 és de 208 milions d’euros.

AVAESEN és l’associació d’empreses d’energies renovables i altres tecnologies netes de la Comunitat Valenciana. Compta amb 160 empreses associades amb un volum de negoci total de 4.500 milions d’euros, que donen ocupació a 7.500 persones. AVAESEN és el nexe d’unió entre empresa, R+D, govern i finançament, cobrint tota la cadena de valor del sector de les tecnologies netes, ja que a més de les empreses, compta amb fins a 300 membres de tot l’ecosistema, com a ajuntaments, universitats i centres tecnològics, entre altres.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *