Últimas Noticias

Desde el 28 de junio están en marcha los nuevos horarios del bus comarcal, servicio que conecta Alcoy con Muro...

El Ayuntamiento de Muro ha puesto en marcha una campaña para concienciar a la ciudadanía sobre la importancia de una...

Hoy miércoles hemos recordado las actuaciones que se están llevando a cabo en nuestra ciudad a través del programa ‘Alcoi...

Hoy miércoles hemos destacado que Alcoy adjudica la redacción de las obras del Pare Vitoria al mismo tiempo que insta...

Alcoy, ES
clear sky
Weather in Alcoy, ES
30°C 34°C
febrero 2020
L M X J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Les raons del no

Article d’opinió de Sandra Obiol, Portaveu de Guanyar Alcoi

A Guanyar Alcoi no hem pogut aprovar el pressupost 2020. Ens haguera agradat, de veritat. No som amics del conflicte sinó de teixir consensos; totes les persones que ens coneixen i no volen manipular la realitat ho saben. Però tampoc som propensos a les claudicacions.

I hem dit no al pressupost del govern de Toni Francés. I no ha de ser cap sorpresa. Diem el mateix ací, que al saló de plenaris, que al carrer, que a les nostres assemblees públiques, que als periodistes, que als despatxos. Han sigut moltes les raons, ací us exposem unes poques.

1. És un pressupost que baixa en un 6,9%. El mateix alcalde ha dit que no és un bon pressupost. Però el que no ha dit és que baixa perquè el pressupost de 2019, com que eren eleccions, estava unflat. Perquè tindre durant mesos a un munt d’operaris arreglant carrers i posant floretes a corre-cuita té un preu. I ara ho estem pagant, però clar no el PSOE a soles: ho estem pagant totes i tots. Una vegada més, i ja en van unes quantes, comprovem com els interessos personals i de partit s’avantposen als interessos de la gent d’Alcoi.

2. Ens neguem a entendre el saló de plenaris com un teatre que hem de fer cada mes. Si s’aproven al ple mesures, s’han de traslladar al pressupost. ¿O ens vol dir el govern que no té cap respecte pels debats i els acords que allí es generen? No hem vist cap partida per als serveis de cura infantil en espectacles culturals, ni per a la lluita contra l’obesitat infantil, ni per l’estudi de l’accessibilitat dels edificis i així poder contrarestar la solitud de persones amb mobilitat reduïda, ni per crear l’observatori de condicions de vida, ni per a la lluita contra el joc patològic. Totes propostes nostres, totes aprovades, algunes per unanimitat de tots els grups polítics. Quin sentit té fer aquest paripé? Quin respecte té el govern pels processos democràtics més bàsics?

3. No podem aprovar este pressupost perquè rebaixa el pressupost en serveis socials, quan ja estàvem per baix de la mediana espanyola en despesa social. Hem dit que baixa el pressupost, però clar, no totes les partides d’igual manera: hi ha partides que pugen i malauradament altres, aquelles dirigides a les persones, que baixen prou més que un 6,9%.

4. Votem en contra perquè no hi ha cap partida, zero, per a la remunicipalització dels serveis. Tampoc l’ha aconseguida Podem, només tenen el compromís de començar a parlar d’un calendari. Bé, de moment us dic que al meu calendari dimecres 26 de febrer farem la segona reunió amb els tècnics municipals per treballar en les condicions del contracte de la gestió privada del bus. Comença mal eixe calendari, al nostre entendre.

De fet ja a la roda de premsa de divendres 21 de febrer deia l’alcalde que hi haurà coses que podran fer i altres que no. Quan jurídicament, i vull que quede clar, no hi ha cap impediment en revertir la privatització dels serveis en acabar-se el contracte, enguany, cap ni una.

I volem deixar clar que ni Guanyar, ni prèviament EUPV, som nous en la lluita de que les persones manen en els interessos de les persones. Ja a principis dels 80 Luis Torró va lluitar per a que l’aigua corrent arribara a totes les cases d’esta ciutat. I al principi d’aquest segle EUPV ja va trencar un pacte de govern amb el PSOE, del què el govern de Toni Francés és hereu directe, per no acceptar la privatització de l’aigua i del transport públic, que ara 20 anys després és el mateix PSOE, eixe partit de progrés, qui defensa continuar amb un model privat. Segurament, com ja ens avançava en una jornada el regidor Martínez, ho dissimule amb la proposta d’un soci tecnològic, però han de saber vostès que em llegeixen que ni experts, ni societat civil, ni tampoc els ajuntaments del seu mateix partit, accepten un despropòsit d’aquestes característiques com a remunicipalització: és simplement una fórmula per assegurar encobertament els beneficis a una empresa, beneficis que eixiran de la butxaca de les alcoianes i els alcoians.

5. En plenari i també en comissió informativa ha parlat el senyor Martínez dels problemes estructurals del Pont de Sant Jordi, uns problemes que requereixen una inversió considerable de feina i diners. No trobem cap partida seriosa per a escometre la seua solució, només de manera superficial. I trobem que és un problema important. Per això els diem no, també.

6. I no hi ha cap partida que tinga incidència real per a millorar la precarietat en la que es troba el nostre centre històric. Cap. La que hi ha és per a la seua promoció comercial, no per a solucionar la situació d’un centre que ens cau a trossos. I això ens fa dir no.

7. No hem pogut aprovar el pressupost perquè entenem que és un paper mullat doncs tenen una baixíssim índex d’execució de pressupost. A qualsevol empresa això seria un indicador de pèssima eficiència en la feina. No confiem en que ara executen el que han promès. Estaríem contentíssimes d’equivocar-nos, però.

8. I a més una cosa que crec que és bàsica per entendre com treballa el govern de Toni Francés: si sumem totes les partides que ja tenen nom, és a dir que són donades a dit sense concurrència competitiva i per tant sense garantia de transparència i fiscalització, estem parlant de més d’1.200.000 euros. Que, mira, eixa partida sí que ha pujat un 12% enfront de la baixada del pressupost. I això és clientelisme.

L’alcalde en la Diputació d’Alacant ha denunciat la mateixa discrecionalitat en la manera d’atorgar ajudes per part del PP, però quan arriba ací li deixa d’importar. Per què? Perquè el beneficia a ell i al seu govern. Sí, així és com volen que funcione la política, com sempre, de manera fosca i interessada, fent una xarxa clientelar com si els diners foren seus i no de totes i tots. I nosaltres ens neguem a acceptar-ho perquè si votar a PSOE o a PP no canvia més que superficialment, només que en el discurs, estem abonant el terreny a la ultradreta. I això ens fa massa por com per a deixar-ho passar.

I aquestes són algunes, només algunes de les raons per les que no podem aprovar el pressupost. Raons, per cert, de les quals la ciutadania difícilment se n’assabentarà, som conscients. Ja fa el possible el govern de Toni Francés per a que així siga. Si no, ¿com es pot entendre que es graven els plenaris amb una qualitat d’imatge i so penosa, com si fóra un pàrquing i no un lloc on es decideixen qüestions que afecten a totes i tots els veïns d’Alcoi? Així, tot: com més fosc, millor.

AITEX licita la construcción de la nueva sede

El Instituto Tecnológico del Textil, AITEX, ha lanzado el proceso para licitar su nueva sede que se ubicará en el barrio de Batoy.

El organismo ha decidido finalmente contratar la obra por lotes o paquetes de contratación, con un total de 16 subdivisiones, después de que el año pasado se anunciase la intención de que en este 2020 se iniciase el proyecto. El primer lote que sale a concurso es el de ‘Movimiento de tierra con su propia gestión de residuos y muros pantalla’, para el cual se abrió hace unos días el plazo de presentación de solicitudes por parte de los ofertantes y se extenderá hasta el 2 de marzo de este mismo año. El Presupuesto de salida es de aproximadamente 1.600.000 euros y las firmas interesadas pueden aportar la documentación necesaria que se detalla en la página web de AITEX, y que se deberá aportar tanto en formato digital como físicamente.

En los próximos meses, según comunicaba AITEX jornadas atrás, se irán adjudicando nuevos lotes del proyecto.

Cocentaina renueva el parque del Barri de Sant Hipòlit

El parque del Barrio de San Hipólito de Cocentaina cuenta ya con una zona de aparatos biosaludables para la práctica deportiva. Un total de 6 elementos conforman esta nueva área del parque, convertido ahora en un lugar de ocio y deportes para mayores y pequeños. El valor de la obra es de unos 38.000 euros y ha ido a cargo de la partida de Participación Ciudadana, ya que fue la segunda propuesta más votada en la anterior edición de los Presupuestos Participativos. 

Recordar que está en marcha la campaña de los Presupuestos Participativos del 2020 y hasta el 2 de marzo se podrán aportar propuestas. La presentación se podrá hacer presencialmente en el Servicio de Información a la Ciudadanía (SIC), ubicado en el Ayuntamiento, o mediante la Sede Electrónica del mismo consistorio contestano.

El PP lamenta la caída del número de industrias en Alcoy

El Partido Popular de Alcoy denuncia que el número de industrias cayó en la ciudad un 1’9% durante el año pasado según los datos que se desprenden del Instituto Nacional de Estadística (INE) y de los que la formación política dio cuenta en el Pleno Extraordinario del pasado lunes.

Los populares indican que desde que gobierna el Partido Socialista la disminución ha sido del 16%, un hecho que ha supuesto pasar de 429 a 360 industrias en los últimos ocho años y medio. El portavoz del PP, Quique Ruiz, destacaba asimismo en la citada sesión plenaria que el paro en la ciudad subió en 2019 por primera vez desde el año 2010 y criticó las medidas que han contemplado los socialistas en materia económica para los Presupuestos Municipales de este año “para corregir esta situación plantean aumentar a 75.000 euros las ayudas de Alcoi Inmpuls. Passan de 72.000 a 75.000 euros. En todo este tiempo no se ha creado ninguna empresa industrial con este programa y, además, le hemos propuesto un cambio en la línea de ayudas y se han negado incluso a estudiarlo“, aseveró.

Desde el Partido Popular destacaron también que el 21’9% de los trabajadores de Alcoy están empleados en el sector industrial frente al 50’8% de Ibi, el 45% de Muro y el 38’3% de Cocentaina.

Éxito de la primera ruta urbana ‘Voltant Alcoi’

Un total de 170 personas disfrutaron el pasado domingo de la primera de las excursiones enmarcadas dentro del ciclo ‘10 rutes voltant Alcoi’, una cita que discurrió por los espacios urbanos de la Guerra Civil y que corrió a cargo de los historiadores Àngel Beneito así como Paco Blay. Los asistentes recorrieron los refugios de Cervantes y Santo Tomás  además de conocer las huellas que la contienda dejó en varios edificios de la ciudad. Indicar que la próxima cita tendrá lugar el 29 de marzo y en esta caso se hará un recorrido por la arquitectura modernista de la mano del historiador Jorge Doménech.

La Mañana en Alcoy miércoles 26 de febrero 2020

En #LaMañanaEnAlcoy de este miércoles abrimos nuestro Informativo Comarcal y también tenemos #DeportesCopeAlcoy para hablar de la iniciativa ‘A Fosques’ que tendrá lugar en la ciudad el próximo 6 de marzo. Además en #LaNostraFesta nos acompaña la Filà Domingo Miques para contarnos todos los detalles de la figura de San Jorge que se venera en su sede

Alcoy será capital cultural valenciana

La Generalitat Valenciana ha concedido a Alcoy el título de capital cultural valenciana para parte de los años 2020-2021, una distinción que llega después de que la ciudad presentara meses atrás esta propuesta avalada por el Consell de Cultura. Este reconocimiento es un sello anual creado por Cultura de la Generalitat en 2016 con el objetivo de incentivar la vertebración cultural de la Comunitat Valenciana al mismo tiempo que reconoce a las poblaciones que destacan por hacer una apuesta firme por la cultura como instrumento de cohesión social y fomento económico.

El proyecto alcoyano se denomina ‘Arrels de Futur‘ y en el mismo se contemplan acciones de promoción y producción cultural o la creación de recursos educativos y sociales junto a las entidades culturales y sociales. Además se tiene en cuenta la puesta en valor del patrimonio de la ciudad sin olvidar la potenciación de eventos como la Fira Modernista, las Fiestas de Moros y Cristianos o el ‘Nadal Alcoià’; unas citas que también generan una importante actividad cultural. Asimismo se da cabida al entorno comarcal para que entidades del Comtat y de l’Alcoià puedan trabajar para hacer realidad iniciativas culturales junto a colectivos alcoyanos.

Desde el Ayuntamiento de Alcoy destacan que en el marco de la capitalidad cultural valenciana se realizarán iniciativas como un Certamen literario: Premio de Novela Isabel-Clara Simó, un Ciclo de Homenaje conmemorativo de los 25 años del fallecimiento de Ovidi Montllor, un Ciclo de Homenaje a Pep Cortés, un Homenaje al pintor Antonio Gisbert, un Festival de Animación Animalcoi, el I Congreso Nacional de Danza Ciutat d’Alcoi, la Feria Modernista 2020 dedicada a la figura de Francisco Laporta, la Recuperación de la Porta de Cocentaina, una Mascletà Nocturna el 23 de abril y la creación del Museo de la Industrialización El Molinar.

El alcalde de Alcoy, Antonio Francés, se ha referido a las diferentes iniciativas que el Gobierno Municipal ha impulsado en los últimos años en materia cultural y ha afirmado que la cultura es un importante motor económico para Alcoy. Además ha calificado de muy buena noticia que Alcoy ostente este título a partir del 25 de abrilla Generalitat ha reconocido un trabajo bien hecho y ahora se nos presenta sin ningún tipo de duda un reto que asumimos con ilusión y compromiso firme de demostrar el porqué Alcoy ha merecido el reconocimiento de la Capitalidad Cultural Valenciana“, ha concluido, Francés.

Señalar que el proyecto ha contado con el respaldo de numerosas personas y figuras de la cultura alcoyana como la desaparecida Isabel-Clara Simó, Antoni Miró, Solo Picó, Romà de la Calle, Xavi Castillo, Jordi Bernácer o Carles Cortés.