Què sabem del Betlem de Tirisiti? Alcoi trau un llibre infantil per a conéixer la seua història

Qui no coneix a la ciutat a Tirisiti, Tereseta, el Sereno o l’Agüelo? De xiquets a ancians. El Betlem de Tirisiti torna cada any al Teatre Principal d’Alcoi i és una cita que pràcticament ningú es vol perdre.

Tirisiti s’ha consolidat a la ciutat com una de les figures més rellevants del Nadal Alcoià. Els més xicotets aprenen, tant a l’escola com a casa, els noms dels personatges del tradicional retaule nadalenc, les cançons i les principals escenes. I amb l’objectiu de continuar fomentant el valor cultural delTirisiti, el Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament d’Alcoi ha publicat un llibre infantil que recull la història del Tirisiti, el text que es llig i activitats per als més xicotets.

El llibre està escrit en valencià i es repartirà als centres educatius. L’edició compta amb 10.000 exemplars que també es poden recollir a l’Oficina de Turisme. També pot descarregar-se gratuïtament ací. Es tracta de l’última publicació d’una col·leció que recull altres esdeveniments importants per al Nadal Alcoià com les Pastoretes, el Ban Reial o la Cavalcada. “Des del departament sempre hem intentat que els xiquets pogueren fer una activitat en valencià i ensenyar-los al mateix temps eixe conjunt d’elements que conformen el Nadal a Alcoi“, explicava Ximo Victoriano, tècnic del Gabinet.

Altres publicacions

Els primers materials del Gabinet per a acostar el Nadal Alcoià als més xicotets -encara que també als adults- es remunten als anys 90. Es tracta de publicacions, per exemple, com el ‘Vocabulari dels Joguets’ de 1996. “Hem anat treballant perquè els més xicotets tinguen material per a conéixer els elements del Nadal en valencià“, explicava Raül Llopis, regidor de Normalització Lingüística.

Una altra de les publicacions és la Carta Reial que tant s’ha popularitzat a Alcoi. Una iniciativa que, segons expliquen des del Gabinet, s’ha traslladat posteriorment a altres Ajuntaments. I és que, com ha explicat Dolors Sanchis, tècnica també del Gabinet, la nostra és la carta que abans els arriba a Ses Majestats els Reis Mags d’Orient.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *