Els Moros i Cristians de Cocentaina ja són d’Interés Turístic Autonòmic

Les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina han aconseguit la declaració d’Interés Turístic Autonòmic per part de la Generalitat Valenciana, tràmit previ que és necessari perquè les celebracions en honor a Sant Hipòlit Mártir siguen d’Interés Turístic Nacional. Precisament l’Ajuntament de la Vila Comtal ja treballa en aquesta qüestió, però la proposta va ser denegada per no comptar amb la citada declaració d’Interés Turístic Autonòmic.

Des del Govern Local contestà expliquen que en 1986,  quan les competències de Turisme encara eren nacionals, el Ministeri va emetre un dictamen favorable per a la capital del Comtat en el qual declarava els Moros i Cristians com a Festes d’Interés Turístic. No obstant això, aquesta distinció  va quedar en res quan les mateixes competències en matèria turística van ser cedides a les comunitats autònomes i es va iniciar la regulació normativa de les distincions de festivitats tant a nivell estatal com regional. Davant això, el Consistori contestà va començar a preparar els tràmits perquè els festejos de Sant Hipòlit siguen d’Interés Turístic Nacional però en ser denegada la petició, per no comptar amb el titule d’Interés Turístic Autonòmic, es va paralitzar el procés reprenent-se el mes de setembre passat “aquestes declaracions són fruit de l’èxit col·lectiu de tot un poble i vull agrair el treball incansable que fan l’Arxiu Fester, la Junta de Festes, els Caps de Filà i tothom fester en general; per a contribuir al fet que la Festa Contestana continue fent-se cada any més gran“, manifesta sobre aquest tema l’edil de Festes; Javi Sansalvador. També l’alcalde de la localitat ha assegurat que “aquesta declaració és el resultat de la gran faena que, des de la Regidoria de Festes, s’està duent a terme per a reivindicar les nostres festes i col·locar-les en el lloc que mereixen. L’Ajuntament de Cocentaina continuarà treballant intensament perquè les nostres festes lluïsquen més que mai”, conclou Jordi Pla.

Cal recordar que les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina tenen lloc en el segon cap de setmana del mes d’agost i estan dedicades al patró del municipi; Sant Hipòlit Mártir. Els festejos compten amb actes únics i singulars com la Presentació d’Armes a Capitans i Banderers, l’Ambaixada dels Tomaques o els trets d’arcabusseria a les faldes de la Serra de Mariola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *