Eixir a la muntanya a l’hivern: menys hores de llum i major risc d’accident

Eixir a la muntanya pot ser un pla perfecte per a estos dies. Anar d’excursió, practicar trail-running o, fins i tot, escalar. No obstant això, el que comença com una activitat divertida i saludable pot acabar complicant-se i arruïnant-nos el dia. Això es deu al fet que, si no prenem les mesures adequades, podem tindre un accident.

Explica Álex Mora, responsable de la secció d’escalada del Centre Excursionista d’Alcoi i bomber, que els rescats en muntanya han augmentat en els últims temps. No obstant això, assegura que la majoria d’ells es poden evitar amb accions tan senzilles com eixir prompte a la muntanya.

Amb el canvi d’hora, en esta època de l’any fosqueja abans. I este és un factor imprescindible a tindre en compte quan planegem una excursió. “Hi ha hagut rescats últimament de gent que ha eixit a la muntanya a l’hivern a la una del migdia”, assegura Mora. És igual si es tracta d’una excursió curta o llarga. Sempre pot haver-hi algun inconvenient que faça que es retarde la ruta i la posta del sol juga en la nostra contra.

Però la majoria dels accidents i rescats que es donen a la província d’Alacant es deuen a la falta de calçat adequat. “Torçades de turmell o de genoll, trencaments… Tot per utilitzar calçat que t’ho venen com de muntanya però que realment no és per a caminar per muntanya, sinó per al corredor de muntanya”.

Avisar a Emergències

No obstant això, malgrat prendre totes les precaucions possibles, podem tindre algun incident. En estos casos la recomanació és clara: avisar a Emergències al més prompte possible. «Quan vegem que pels nostres mitjans no podem eixir, cridar. Avisar al 112 i no esperar-se perquè la situació es pot complicar. Si arriba a fer-se de nit l’helicòpter no pot volar, costa més trobar a les persones, és més probable que la bateria es vaja acabant…». Explica Mora que la gent, quan té un accident, sol tardar a donar l’avís.

En estos casos és el Consorci Provincial de Bombers d’Alacant el que acudix al rescat. Mora recorda que es tracta d’un servici sense cost per a l’accidentat, al contrari del que molta gent cree.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *