456 anys després del miracle eucarístic d’Alcoi

Alcoi celebra aquest cap de setmana els actes centrals de la festivitat del Jesuset del Miracle, una tradició que rememora el miracle eucarístic esdevingut a la ciutat l’any 1568. El singular costum està reconegut com el segon Corpus i el mateix presumeix també de ser un dels miracles eucarístics més antics d’Espanya.

Enguany l’historiador Jordi Ortiz es va encarregar de pregonar les Festes el passat 17 de gener i des d’eixe dia s’ha estat celebrant el novenari, estructurat en tres tridus, i que han comptat amb la predicació de sacerdots alcoians o vinculats a la ciutat. El divendres, a partir de les 18:30h, serà l’eucaristia amb el Sermó del Robatori que es va pronunciar fa 456 anys i després es representaran els fets històrics que donen origen a aquesta festa a càrrec del Grup de Teatre Tesalín. Dissabte, a la mateixa hora, serà el moment de les solemnes vespres i la jornada festiva del diumenge començarà a les 09:00h del matí amb la ‘Missa del Tullidet’ en la mateixa església del Monestir del Sant Sepulcre. Posteriorment, a les 11:00h, tindrà lloc el trasllat del Santíssim Sagrament des de la parròquia de Santa María al Monestir del Sant Sepulcre. Allí s’oficiarà la missa solemne i al migdia serà el torn de la processó amb la imatge del Jesuset, al costat de la Custòdia, pels carrers del Centre.

El miracle del Jesuset

Segons la tradició, un estranger va entrar a l’església la vesprada del dia 29 de gener de 1568 i aprofitant la soledat del temple, va obrir el sagrari i va robar un cofre de plata amb la Sagrada Eucaristia i altres objectes de valor. L’endemà passat, el llaurador alcoià Juan Esteve, registrant la casa del sospitós, va trobar en la cavallerissa, tapat amb terra, fem i llenya, el cofre de plata que contenia la Sagrada Eucaristia i la resta del robatori.

Al costat de la casa del lladre vivia María Miralles, propietària d’una imatge del xiquet Jesús el braç dret del qual i els seus dits assenyalaven cap al cel, però “miraculosament durant els dos dies de cerca, la imatge es va inclinar per la cintura i els seus dits van assenyalar el lloc de l’amagatall”. Davant aquest “miraculós fet”, el llavors arquebisbe de València, Sant Joan de Ribera, va voler alçar una església-monestir i fundar un orde religiós femení de vida contemplativa que mantinguera viu l’amor al Santíssim Sagrament.

Per això, en 1597, van arribar al convent d’Alcoi les Agustines Descalces fundades per Sant Joan de Ribera i van romandre en la localitat fins a l’any 2013, quan es van traslladar al Monestir de la Puríssima Concepció i Beata Inés, de Benigànim. A partir de 2018, amb la inauguració de la capella d’Adoración Eucarística Perpètua, custodien el lloc del miracle la comunitat de Servidores del Senyor i de la Verge de Matará.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *