Presentada en Penàguila l’estratègia per fer front al despoblament de les zones rurals

La Generalitat Valenciana va escollir Penàguila el divendres passat per tal de presentar el Pla Estratègic 20/30, un document adreçat als alcaldes dels municipis de les nostres comarques que comencen a patir els greus efectes de la despoblació. També es va donar a conéixer una nova pàgina web que permetrà als municipis agilitzar els diferents tràmits de cara a optar a subvencions que atorguen les Conselleries així com tindre accés directe a tota la informació sobre les mesures antidespoblament que s’impulsen des del Govern Autonòmic.

L’estratègia, en l’elaboració de la qual han participat també les universitats valencianes, compta amb dues parts i la primera d’elles consisteix en un diagnòstic abreujat de l’actual escenari de la despoblació valenciana, que ha definit els problemes del territori rural valencià generats per la despoblació i el despoblament; així com les potencialitats i les oportunitats que posseeixen els territoris valencians en procés de despoblació. Quant a la segona part del document recull el disseny de les estratègies que condicionaran l’acció política dirigida a combatre la despoblació i el despoblament «el diagnòstic realitzat ha constatat que en la Comunitat Valenciana hi ha 224 municipis amb menys de 1.000 habitants, el 40% del total, corresponents en la majoria dels casos a comarques de l’interior, i en ells la població dependent supera el 60%. També es revela que la taxa d’envelliment del 55% (297) dels municipis valencians és superior al 20%, especialment en els localitzats a l’interior de les províncies de Castelló i de València, i a la Muntanya Alacantina«, afirmava la Directora General de l’Agenda Valenciana antidespoblamentJeannette Segarra.

El Pla Estratègic antidespoblament Estratègia AVANT 20/30 comprén 5 línies estratègiques, 15 àrees estratègiques, 53 programes i més de 250 accions d’àmbit econòmic, mediambiental, social, cultural i de governança política. El document és resultat també de les aportacions d’un equip d’experts en desenvolupament territorial i rural així com d’un procés de participació de col·lectius implicats en el sistema rural valencià.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *