‘Herrera y Mediodía Cope’ Alcoi dimarts 15 de novembre 2022

En aquest dimarts hem parlat de les activitats organitzades pel GARA d’Alcoi amb motiu del seu cinquanta aniversari. Ens ha acompanyat el metge Paco Pascual. Finalment hem fet referència a les Jornades Gastronòmiques de l’Olleta de Blat de Benimantell.

Aquesta última és una celebració gastronòmica en la qual durant nou dies tot succeeix entorn de l’Olleta de Blat, plat tradicional i bàsic dels pobles de la Vall de Guadalest. En aquests dies cadascun dels restaurants de Benimantell ofereixen menús amb l’autèntica Olleta de Blat acompanyats de receptes tradicionals o altres especialitats.

El dissabte, primer dia de la setmana gastronòmica, en la plaça major de Benimantell s’organitza “La Festa de l´Olleta de Blat”. Moltes són les persones que acudeixen a la plaça, que aqueix dia es converteix en un tràfec de grans olles plenes d’aquest riquíssim guisat amb aromes d’antany. L’èxit d’aquesta festa radica en el seu caràcter eminentment popular i entranyable -amb la participació dels restaurants del poble que ofereixen la degustació del plat estrela, l’Olleta de Blat.

La Vall de Guadalest és una zona agrícola i entre les seues sembres ha comptat sempre amb un cereal ancestral, el blat, ingredient principal de l’Olleta de Blat.

Elaborar aquest plat tan propi de la Vall de Guadalest suposava un treball ardu, ja que a la sembra i recol·lecció del blat li seguia l’ancestral «trillat», separar el gra de blat de la corfa i «ventat», llançar a l’aire la mescla en una zona amb brisa perquè l’aire desplaçara la corfa i quedara solament el gra.

Una vegada aconseguida la matèria primera del plat, s’afegien altres productes locals com a fesols, cards, bledes,…, carn de porc i el nostre benvolgut oli d’oliva.

Amb el temps, quan va arribar a la nostra terra l’arròs, es va elaborar una variant que substituïa el blat donant lloc a l'»Arròs amb fesols i penques», malgrat això els restaurants de la Vall de Guadalest no han permés que quede en l’oblit un plat tan arrelat a la història, per això els qui visiten la zona poden degustar tan cobejat plat.

En honor a aquests restaurants, que fan un esforç per mantenir entre els seus menús aquest laboriós plat, s’ha creat La Setmana de l’Olleta de Blat per a impulsar i donar a conéixer la nostra tradició culinària.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *