A principios de junio, el Ayuntamiento de Muro recepcionó oficialmente las obras que han permitido adecuar el antiguo parque del...
Mediodía Cope Alcoy 13 de agosto 2020
Informativo local y comarcal del jueves 13 de agosto
Informativo local y comarcal del jueves 13 de agosto
En #LaMañanaEnAlcoy de este jueves avanzamos las principales noticias del día y Maite Pinilla, Presidenta de la Archicofradía de la Virgen de los Lirios, nos cuenta todos los actos preparados en la ciudad para el 21 de agosto en honor a la patrona
La Generalitat Valenciana va destinar a Alcoi durant 2019 més de 6,6 milions d’euros en subvencions i amb els quals es van executar diferents projectes i iniciatives. Destaquen, en aquest sentit, els plans d’ocupació amb 2,2 milions d’euros, les polítiques socials amb 1,3 milions, més de 500.000 euros per a les escoles infantils, les inversions en polígons amb 500.000 euros i 400.000 per a la via ciclopeatonal.
L’alcalde d’Alcoi, Antonio Francés, ressalta que aquestes xifres són les més altes des que es van començar a comptabilitzar aquestes dades en l’any 2003. A més afegeix que aquesta anualitat i 2013 van ser les que menys quantitats econòmiques es van rebre de Govern Valencià “la Generalitat Valenciana ens dóna suport més que mai. Gràcies al Govern Valencià podem dur endavant diverses actuacions i és clara la seua aposta per Alcoi. En els últims anys, en els quals ha estat al capdavant del Consell Ximo Puig les inversions a Alcoi s’han multiplicat per cinc en relació amb el que s’invertia anteriorment en el govern autonòmic. A més, el Consell ha apostat per Alcoi impulsant les polítiques socials i econòmiques amb diferents projectes i programes, que han incidit de manera decidida en aquesta ciutat“, afirma.
Assenyalar que, per exemple, en 2017 es van superar els 5 milions en subvencions mentre que en 2013 la qüantitat va ser de poc més d’un milió d’euros.
El Partit Popular d’Alcoi adverteix de l’increment de queixes per l’abandonament dels parcs i jardins municipals de la nostra ciutat.
Els populars vinculen aquesta situació a l’incompliment del Pla Director de Parcs i Jardins, una iniciativa que preveia una inversió de 3,5 milions d’euros entre 2017 i 2029. A més adverteixen que el primer quadrienni del Pla, amb una dotació 766.608 euros, venç a finals d’any sense que el Govern Local socialista haja executat fins al moment una sola de les millores “el PSOE es va negar a incorporar en el pressupost d’aquest any la proposta del Partit Popular per a augmentar les partides de manteniment i posar en marxa el mencionat Pla Director de Parcs i Jardins. Està clara la manera d’actuar d’Antonio Francés: si no hi ha eleccions a la vista, el manteniment és zero“, afirma el regidor popular, Quico Cantó.
El Pla Director proposat pel PSOE planificava per abans de 2021 la millora del parc de la Zona Nord, Parterre i Cervantes. Per al període 2021-2023 plantejava reformes als parcs de Batoi, La Glorieta i Cantagallet; per 2024-2026 en Caramanxel, Batoi vell i el llit del riu i per 2027-2029 a El Romeral, Viaducte i la Bassa.
Cocentaina ha recordat en aquest dijous 13 d’agost al seu patró, Sant Hipòlit Màrtir, coincidint amb la jornada en la qual l’església catòlica celebra la seua festivitat litúrgica.
Des del segle XVII Cocentaina ret honor a Sant Hipòlit Màrtir, advocat contra la pesta i elegit el 7 de maig 1600 com a protector de la Vila Comtal. Des d’aquell moment la figura del sant ha marcat l’agost contestà, celebrant-se la seua festa litúrgica i, a partir de 1750, les desfilades de les milícies urbanes amb salves d’arcabusseria, música i festa per honrar-lo. Aquestes milícies ja tenien Capitans, Abanderats i Sergents i són l’origen de les actuals Festes de Moros i Cristians. En 1790 van arribar a Cocentaina les seues Relíquies, gràcies al Pare Agustí Arques Jover.
Hipòlit significa en grec “cavall desbocat” i la tradició diu que el seu cos va ser desfet en lligar-lo a dos cavalls i soterrades les seues despulles a la Via Tiburtina de Roma el 13 d’agost de 235. Sant Jerònim i altres escriptors medievals ja el consideren un màrtir i bisbe al mateix temps. Com a curiositat, dir que Sant Hipòlit és el Patró de Ciutat de Mèxic i que el 13 d’agost de 1521, quan Hernan Cortés va conquerir la capital asteca, ordenà erigir una església que portaria el nom del màrtir. Hui dia és coneguda com a l’església de San Judas Tadeo.
Des del 10 de maig del 1600, data oficial de la seua proclamació com a patró, Cocentaina el venera i ara, amb una nova pandèmia; el poble el segueix confiant en la seua protecció i el seu exemple com a màrtir de la Fe.
Eucaristies en honor al Sant
El dia de Sant Hipòlit del 2020 ha estat marcat per la celebració de la Missa Major en el seu honor que ha tingut lloc a les 10 del matí a la parròquia de Santa Maria, davant la imatge titular del patró situada a un costat de l’altar major, i que ha estat oficiada pel sacerdot contestà Diego Ferrandis. A més han estat presents els Pares Franciscans, molts rectors fills del poble i els Assessors Religiosos de la Junta de Festes: Eduardo Rengel (rector de Santa Maria) i Javier Sanchiz (rector del Salvador). La jornada hi ha finalitat amb una nova eucaristia solemne en honor al màrtir romà en l’església del Salvador, un acte que ha tingut lloc de vesprada i que ha oficiat el titular d’aquest temple Javier Sanchiz. En aquest cas la imatge menuda de Sant Hipòlit, propietat de la Filà Manta Roja i que es guarda a la mateixa església del Raval, ha sigut la que ha estat present a l’altar durant l’ofici religiós.
La Diputació Provincial d’Alacant, a través del MARQ, ha organitzat per a aquest divendres 14 d’agost una jornada de portes obertes a la Torre d’Almudaina amb motiu dels onze anys de l’obertura de la fortalesa després de la seua restauració.
Des de l’ens provincial expliquen que s’han adoptat una sèrie de mesures per a visitar l’immoble davant la crisi del Coronavirus com, per exemple, l’entrada limitada a un màxim de quatre persones per torn. A més caldrà guardar la distància interpersonal de seguretat al llarg de tot el recorregut. Per altre costat l’edifici compta amb tot el material de protecció recomanat per les autoritats sanitàries “en aquesta jornada commemorativa, adreçada a tots els públics, es podrà visitar gratuïtament el monument almohade amb totes les mesures de seguretat necessàries per a preservar la salut dels visitants i dels treballadors“, assenyala la Diputada de Cultura; Júlia Parra.
L’horari per visitar la fortalesa, originària de la primera meitat del segle XIII i declarada Bé d’Interés Cultural (BIC), serà de 09:00 a 13:00 hores i de 18:00 a 21:00 hores.
Els col·legis Sant Joan Bosco, Sant Francesc d’Assís i la FPA Beniassent de Cocentaina s’han mostrat contraris a la instal·lació d’una nova benzinera i un safareig de cotxes a la part alta de la població.
Aquests centres educatius hi han emés un comunicat en què exposen les raons per les quals consideren que aquest projecte és inviable en aquest punt proper a les seues respectives instal·lacions així com a nombrosos habitatges unifamiliars. Els directors, amb el suport dels Consells Escolars i els claustres de professors, expliquen que les substàncies que es manipulen en les gasolineres són productes nocius per al medi ambient i perjudicials per a les persones al mateix temps que remarquen en el text l’escàs sentit que té instal·lar un negoci d’aquestes característiques al costat de tres col·legis, immobles residencials i un parc infantil. A més en el document assenyalen que si la iniciativa tira endavant hi haurà un gran risc d’accidentalitat per als alumnes i les persones que acudeixen diàriament als col·legis a causa de l’augment del trànsit rodat que patirà la zona. Finalment insten al consistori a què impedisca la instal·lació de l’esmentada gasolinera a què no autoritze la construcció de la mateixa “la protecció dels col·lectius vulnerables ha de prevaler sobre els criteris tècnics: la salut del nostre alumnat ha d’estar per sobre de qualsevol negoci“, conclouen.
Recordar que els veïns de la zona sud de Cocentaina han constituït una plataforma ciutadana per tractar de paralitzar l’esmentat projecte mentre l’Ajuntament, que ha mostrat la seua solidaritat amb el col·lectiu, ha reclamat el Govern Central un canvi de normativa perquè l’administració local tinga potestat a l’hora d’autoritzar en el seu terme municipal la creació d’aquest tipus d’infraestructures.
La Mancomunitat de l’Alcoià-Comtat (MAC) torna a col·laborar amb la Mancomunitat de la Vall d’Albaida per a oferir una completa programació de rutes guiades de setembre a desembre mijançant el programa anomenat ‘Senderisme entre Muntanyes’. Aquesta iniciativa té com a objectiu promoure el coneixement dels paratges i serres de les comarques veïnes així com el seu patrimoni i la seua flora i fauna. A les rutes programades es podrà gaudir de rutes botàniques, ornitològiques o micològiques, i conéixer les caves de neu, els riuraus de la zona o els antics oficis vinculats al territori, entre altres.
Les excursions començaran a les 9 del matí des de l’Ajuntament del municipi d’origen de la ruta, excepte en els casos en què s’especifique un altre punt o horari a la programació. Es recomana que els assistents duguen esmorzar, aigua, gorra, protector solar i roba i calcer adequats “el programa ‘Senderisme entre Muntanyes’ es una oportunitat per a gaudir de la natura i practicar esport mentre s’aprofundeix en el coneixement dels recursos més importants de la nostra geografia“, assenyala el Gerent de la Manco; Ivan Jover.
A les nostres comarques del Comtat i de l’Alcoià les rutes pasaran per un total de 8 municipis: Muro (10 d’octubre), l’Alqueria d’Asnar (11 d’octubre), Cocentaina (14 de novembre), Alcoleja (28 de novembre), Banyeres de Mariola (5 de desembre), Agres (6 de desembre), Alcoi (13 de desembre) i Penàguila (19 de desembre).