El preu dels aliments es dispara un 16% a la Comunitat Valenciana

El preu dels aliments continua una escalada desbocada i l’últim mes registra una variació del 16% respecte de desembre del 2021, segons les dades que ha confirmat l’Institut Nacional d’Estadística aquest divendres. El percentatge és inèdit en tota la sèrie històrica i constata que les butxaques ciutadanes estan fent front a preus de rècord en el supermercat.

Cal destacar en aquest sentit que l’índex de preus al consum (IPC) encadena ja una frenada de quatre mesos. La taxa interanual autonòmica marca una davallada d’1,2 punts fins al 5,5%. Són dues dècimes per davall de la mitjana estatal, que se situa en el 5,7% després que l’INE ha retallat en 0,1 la dada avançada publicada al final de desembre. Atribueix la davallada en la taxa, que ha perdut 1,1 punts des de novembre en el conjunt estatal, a l’abaratiment dels carburants i a la menor pujada de l’electricitat.

Els preus de l’alimentació continuen pels núvols i en màxims des de 1994, quan començaren a registrar-se. I a la Comunitat Valenciana s’han encarit per damunt del conjunt estatal (16% i 15,7%, respectivament). En aquest assumpte, l’INE atribueix aquest comportament als increments en l’import de la llet, formatge i ous, els olis i els greixos, l’aigua mineral, refrescos, sucs de fruites i vegetals i la carn, més elevats tots ara que en desembre de 2021. Segons dades de l’ens, els que més han unflat el preu en l’últim any són el sucre (+50,6%); els olis i grasses (+38,1%); la llet (+37,2%); els ous (+29,8%); els productes lactis (+23,4%); els cereals (+22,7%) i les creïlles (+22,6%).

Per contra, els grups que influeixen en el descens de la inflació són l’habitatge, que s’afona a la Comunitat Valenciana quasi sis punts fins a –7,9%, per una menor pujada de l’electricitat que fa un any i la baixada més gran del gasoil per a calefacció. En el cas del transport, la taxa està en el 4,7%, punt i mig per damunt de la mitjana espanyola, però més de quatre per davall de la de novembre, a causa d’una baixada dels preus de carburants i lubrificants més pronunciada que l’últim mes de l’any 2021.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *