El campanar de Muro mostra els seus secrets

La Colla de Campaners del Comtat ha tornat a obrir les portes del campanar de la Parròquia de Sant Joan Baptista de Muro coincidint amb l’edició 2022 de la Fireta de Sant Antoni. Els campaners han mostrat l’interior de la torre als visitants i també han oferit vols manuals de campanes durant tot el cap de setmana.

Aquesta visita al campanar de Muro arranca dins de la mateixa església i des del primer moment ja impressiona la porta menuda per la qual s’accedeix a la torre des del costat de la capella on es venera la imatge del Crist de la Columna «la torre abans estava separada i amb les ampliacions del temple va quedar finalment adossada a la parròquia per això veiem que l’entrada està quasi camuflada«, explica en aquestes visites guiades Xavi Calvo; membre dels Campaners del Comtat. Durant el trajecte cap a la sala de campanes trobem elements com, per exemple, les antigues teules de les capelles de l’església, un picot i fins i tot les restes d’una pila baptismal «tot açò va aparéixer amb la neteja de l’arena que cobria la base del campanar«, apunta Calvo. A meitat camí destaca el rellotge, amb les seues dues esferes que donen al carrer, i l’estança on anys enrere estaven les campanes abans que la torre s’ampliara en altura fins a la forma que veiem actualment.

Un dels moments claus de la visita és l’arribada a l’esmentada sala de campanes. Allí trobem els bronzes que els Campaners del Comtat voltegen manualment en festes assenyalades i que durant la resta de l’any anuncien de manera automàtica les diferents celebracions religioses que tenen lloc a la Parròquia «porten el nom del patró de Muro (Sant Roc), Sant Francesc de Borja, Verge dels Desemparats i la grossa es Sant Joan Baptista fent referència al titular de la Parròquia. Ara hem col·locat la campana antiga de l’ermita de Sant Antoni, que voltejaran els xiquets quan fem vols manuals, i que per les investigacions que estem fent podem dir que seria la campana més antiga de Muro«, ens conta Josep Jordà i Sala; altre membre dels Campaners del Comtat.

La visita acaba dalt de tot, al remat, i davall de les campanes que marquen les hores i els quarts. Des de la terrassa gaudim d’unes magnífiques vistes del poble de Muro i de les principals serres i paratges que envolten El Comtat: Montcabrer, la Serrella, el Frare d’Agres, la Serra d’Aitana, Benicadell o el Castell de Cocentaina.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *