Via lliure perquè les dones puguen exercir càrrec en la Festa d’Alcoi

Alcoi fa un pas definitiu cap a la plena integració de la dona en la Festa. Ahir es va celebrar l’Assemblea General de l’Associació de Sant Jordi del mes de gener i es van aprovar canvis significatius en l’ordenança festera. Aquesta última permet que a partir d’ara les dones puguen exercir el càrrec de Capità o Alferes. D’altra banda, les Filaes que desitgen poden optar pel vestit únic sense distinció de gènere, la qual cosa possibilita les esquadres mixtes. Seran, precisament, les mateixes Filaes les que decidisquen internament si continuen o no amb els dissenys masculí i femení o si opten per un únic disseny. L’ordenança només preserva per als homes -al·legant motius històrics- el paper de Sant Jordiet i també el de Mossén Torregrossa. Els esmentats canvis van eixir a avant amb una suficient majoria.

Els esmentats canvis van eixir endavant amb una suficient majoria. Cal destacar que podien votar 56 integrants de l’Assemblea entre la Directiva, Cos de Majorals, Consell i Filaes. Setze d’ells van votar en contra a la possibilitat que les dones facen càrrecs i al fet que les Filaes trien vestimenta única. A més quatre Filaes (Llana, Verds, Gusmans i Almogàvers) van votar NO a totes les modificacions mentre que les dues dones que tenien dret a vot, que pertanyen al Cos de Majorals, es van mostrar contràries a les esquadres mixtes i fins i tot al fet que una dona siga Capità o Alferes.

Dia històric, segons l’alcalde

Després de l’Assemblea d’ahir, l’alcalde d’Alcoi ha felicitat l’Associació de Sant Jordi pels canvis aprovats en l’Ordenança de la Festa. Toni Francés ha qualificat el dia d’ “històric” i ha destacat que des del govern local estan “molt satisfets per aquest pas. Vull donar l’enhorabona a la Junta Directiva de l’Associació de Sant Jordi per tot el treball que han fet juntament amb els Primers Trons i especialment al seu president, Juan José Olcina. Les festes són un reflex de la societat, i la festa evoluciona igual que evoluciona la societat. Hem de continuar treballant en tots els àmbits per a tindre una igualtat real entre dones i homes“, ha significat el primer edil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *