La indústria tèxtil de les nostres comarques, clau en la fabricació de material sanitari durant la pandèmia

Durant la pandèmia, davant els problemes de subministraments i la falta de material de protecció per als professionals sanitaris, la indústria tèxtil de les nostres comarques va bolcar els seus esforços en la fabricació de màscares, EPIs i altre tèxtil sanitari. Una ràpida actuació del sector que ha sigut reconeguda com una de les més eficaces en aquell moment d’emergència.

Segons un estudi de la Universitat de València, la reacció del Clúster Tèxtil Valencià va ser més eficaç enfront de la pandèmia que la d’altres punts d’Espanya. Davant el desproveïment de material sanitari als hospitals, es van prendre mesures ràpides des d’alguns sectors. “Algunes zones tèxtils, lluny del tancament de les fàbriques i el cessament de la producció, van començar a realitzar activitats intenses i innovadores, treballant junts i solidàriament per a respondre a les necessitats dels metges i infermeres que necessitaven subministraments essencials”, explica l’estudi.

Esta reacció de les empreses va permetre que es reinventaren i pogueren proporcionar tot tipus de materials, fent front al mateix temps a la dificultats per falta de subministraments, confinament…. Això evidencia els valors del sector. “L’arrelada tradició en la producció de tèxtils tècnica-llar i un model organitzatiu formant un clúster que va proporcionar informació i coneixements valuosos a les empreses”.

S’observa, a més, solidaritat dins del sector. “Actes ràpids de solidaritat i una forta cooperació entre tots els actors del territori (institucions, associacions i govern) afavorits pel ressò que estaven tenint en la premsa”. Entre estos actors estan el Govern local, el Govern regional, els instituts d’investigació com AITEX i organitzacions empresarials com ATEVAL.

Els autors de l’estudi són els els doctores Francisco Puig, Santiago Cantirer i Francesco Verdone de la Universitat de València. A més, l’article ha sigut premiat internacionalment com el Millor Article de Moda i Tèxtil amb el premi 2023 Fashion and Textiles Best Paper Award per The Korean Society of Clothing and Textiles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *