La falta de relleu generacional complica la supervivència de l’agricultura de proximitat

L’agricultura tradicional perd força. Davant l’auge de varietats comercials -controlades per les grans corporacions i la indústria agroalimentària- i davant la falta d’ajudes, cada vegada menys gent opta per dedicar-se a este sector.

“Això no ve d’ara. Ve de fa ja dues generacions. Es deixaven l’agricultura per a anar-se a la indústria. Hi ha poc relleu generacional“, ha lamentat, Javi Ferri, representant de l’Associació Llavors d’Ací, en declaracions a Cope Alcoi.

I això ha provocat que en les últimes generacions es perden espècies de llavors tradicionals i característiques del territori valencià. “En els últims anys hem perdut moltes espècies. El problema està en el fet que hi ha algunes que encara no sabem que s’han perdut”, assegura Ferri. Alguna cosa que afecta també el futur de la producció. “Són la base genètica. Totes les millores, com el cultiu transgènic, venen d’eixa base. Si perdem la base genètica, perdríem també la capacitat de millora”.

No obstant això, per a revertir esta situació, és fonamental reactivar un sector com l’agricultura. I, per a això, es necessita de suport per part de l’Administració Pública. “En l’agricultura costa començar. Cal posar facilitats. Advoquem pel contacte de la gent jove amb l’agricultura i la naturalesa. Si des de xicotets els consciències, ells després saben apreciar un menjar orgànic i poden fer un consum més responsable”, explica Ferri.

Fira de la Biodiversitat Cultivada

Amb este objectiu -el de conscienciar- i amb el repte de recuperar espècies en desús, l’Associació *Llavors d’*ací ha organitzat per a este cap de setmana la X *Fira de la Biodiversitat Cultivada. Una trobada que tindrà lloc enguany entre les localitats de Muro i *Turballos. Una trobada, sota el lema *Estimant i *defensant el *territori, que oferirà activitats i ponències en el qual tota la ciutadania està convidada a participar.

El divendres i el dissabte les activitats tindran lloc a Muro. Hi haurà ponències, taules redones sobre agricultura tradicional, intercanvi d’impressions sobre la situació d’altres països, jocs…

Serà el diumenge quan la Fira es trasllade a Turballos. Allí es realitzarà un mercat en el qual participaran diferents associacions. També tindrà lloc, entre altres activitats, una visita a l’almàssera de *Turballos i un tast d’oli.

“Per a nosaltres serà un honor rebre-us este cap de setmana”, assegura Vicent Molina, alcalde de Muro, que ha tendit la mà a l’Associació.

El programa complet de la Fira pots consultar-lo ací.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *