Informatiu matinal dimecres 8 de febrer 2023 (07:20h)

El rastre que deixa el mal oratge a la Comunitat Valenciana i les novetats sobre el brot de sarna del Departament de Salut d’Alcoi, marquen l’actualitat de la jornada. També hem recordat què en pensa l’alcalde sobre la proposta per tal que Alcoi siga seu institucional de la Diputació d’Alacant.

Alcoi podria tindre una seu institucional i cultural de la Diputació d’Alacant. O, almenys, aqueixa és la intenció de Carlos Mazón, president de l’Administració provincial. Però, què significa parlar de descentralització? Què suposaria per a la ciutat?

Descentralitzar institucions no és una altra cosa que fixar-les en un altre punt del territori. Això permetria que Alcoi fora seu d’algun dels organismes dependents de la Diputació. Per posar un exemple, a nivell autonòmic, la conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital està descentralitzada. És l’única que se situa a Alacant i no a València.

No obstant això, de moment, es tracta només d’un anunci. És necessari un projecte concret per a conéixer què suposaria per als alcoians. Això sí, acostaria serveis a la ciutadania i, en certa manera, revitalitzaria la ciutat.

“La Diputació d’Alacant està predisposada i encantada de posar en marxa una seu que li done vida a la ciutat. M’agradaria saber el que pensa l’alcalde d’Alcoi. La pilota està la seua teulada”, assegurava Mazón aquest dilluns. I, precisament, el que pensa l’alcalde de la ciutat, Toni Francés, és que Mazón està utilitzant el seu càrrec com a president de l’ens provincial per a fer campanya electoral. “No està actuant com a president de la Diputació, sinó com a candidat del Partit Popular. Nosaltres valorem molt tota inversió que qualsevol Administració faça a la ciutat. Podem asseure’ns i parlar d’un projecte seriós i rigorós, i no sobre anuncis electorals”, ha explicat Francés en declaracions a Cope Alcoi.

Seu cultural de la Diputació a Alcoi

La proposta que Alcoi puga acollir, de manera permanent, una seu cultural de la Diputació suposaria un augment de l’oferta cultural i artística a la ciutat. I és que fins a Alcoi arribarien propostes del Museu Arqueològic Provincial d’Alacant (MARQ), del Museu de Belles arts Gravina (MUBAG), de l’Auditori de Música d’Alacant (ADDA) o de l’Institut de Cultura Juan Gilabert.

L’Ajuntament estaria disposat a valorar un projecte concret, però l’alcalde critica que Mazón parle d’invertir en cultura quan la Diputació no recolza les iniciatives amb les quals ja compta la ciutat. “En projectes tan importants com la Mostra de Teatre, mentre que la Generalitat Valenciana ha multiplicat per deu la inversió, la Diputació l’ha reduïda. Aquesta és l’aposta per la cultura per la Diputació. També els vam oferir formar part de nous projectes com Animalcoi i no vam obtindre resposta”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *