Festiu i calorós 9 d’Octubre a la comarca

Els municipis de les comarques de l’Alcoià i el Comtat van viure ahir dilluns una intensa jornada festiva amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre, el Dia de la Comunitat Valenciana. Durant el matí es van succeir els actes lúdics i reivindicatius sota unes temperatures totalment estiuenques que al migdia superaven els 30 graus en bona part de les localitats de la zona.

‘La Muixeranga Penyeta Blanca’ protagonista del manifest a Cocentaina

En la capital del Comtat la jornada va començar amb una cercavila protagonitzada per la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet que va finalitzar en la Plaça de l’Ajuntament on, a les portes del Consistori, es va llegir el manifest. Aquesta tasca va recaure enguany en l’associació local ‘Muixeranga Penyeta Blanca’ i des del col·lectiu van manifestar la ferma defensa del valencià o dels signes que tant ens identifiquen com ara les festes, tradicionals o la cultura popular de la regió. Seguidament van fer les seues clàssiques evolucions, als sons de l’emblemàtica peça de ‘La Muixeranga’ i el matí va finalitzar amb ‘Danses’, partides de pilota valenciana i fins i tot una paella gegant al Pla de la Font de la qual van gaudir gran quantitat de veïns. El govern local, amb l’alcalde Jordi Pla al capdavant, va participar activament en els actes centrals d’una programació que va incloure també presentacions de llibres, el ‘Correllengua’ amb els centres educatius el divendres al matí o una nova edició de la ‘Nit de Contes al Castell’ dissabte passat a la vesprada.

Gran participació en el ‘Cross Popular’ de Muro

Muro també es va unir a la festa del 9 d’Octubre amb una completa programació que va incloure el dissabte a la vesprada el concert de la Unió Musical en el Centre Cultural, una activitat en la qual no va faltar la lectura del manifest reivindicatiu per part de l’historiador local Pere Correidor. Durant el cap de setmana hi ha hagut també rutes literàries pels murals del Batà, dedicats a destacades figures de la literatura valenciana, i ahir l’esport fou el protagonista amb una nova cita del ‘Cross Popular’ que va partir al matí des de la Plaça del Matzem. Unes dues mil persones van prendre part en aquesta singular competició que va recórrer els carrers del poble i que també va tindre una fi solidària perquè es van recollir aliments no peribles així com productes bàsics de primera necessitat per a Càritas. No van faltar les partides de Pilota Valenciana, després d’una setmana amb diverses activitats culturals, i al migdia el concurs de paelles va prendre el mateix Parc del Batà en un dinar popular que va omplir d’ambient el centre del poble fins a ben entrada la vesprada.

Les lectures de manifestos es van succeir a Ibi, Banyeres de Mariola, Onil i Castalla mentre que a L’Orxa va destacar la processó cívica amb La Senyera. A Penàguila va haver-hi una Fireta, a Agres una ruta guiada per Javier Pascual i a Beniarrés un dinar tradicional. Són alguns dels exemples d’una gran festa que va recórrer la comarca per a festejar el dia dels valencians i totes les valencianes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *