Cocentaina s’endinsa a les Festes patronals de la Mare de Déu

Cocentaina ja compta les hores que resten per viure la jornada gran de les festes patronals en honor a la Mare de Déu del Miracle, unes celebracions que recorden cada any el prodigi de les 27 llàgrimes de sang vessades per aquella icona de la Verge Maria que el Papa Nicolau V havia regalat al Comte de Cocentaina Ximén Pérez de Corella. Un gran present que va arribar a mans de qui governava el municipi en aquell moment després de l’ajuda prestada pel mateix Comte al Sant Pare en la defensa dels Estats Pontificis.

Aquest miracle, recollit en acta notarial, es va produir el 19 d’abril de 1520 i va marcar el punt d’origen de la profunda devoció que la capital del Comtat li professa a qui des d’aleshores és la seua estimada patrona. Les festes de la Mare de Déu del Miracle barregen història, tradició i religiositat, però també un gran sentiment que fa que els contestans i les contestanes s’emocionen de debò al pas de la Verge pels carrers del poble.

Aquestes celebracions no serien possible sense la tasca tan important que durant tot l’any porta endavant la Pia Unió, entitat que organitza totes les celebracions i que treballa de valent per mantenir viva la devoció cap a la patrona. Enguany  estrena nova Junta Directiva i al capdavant de la mateixa estan Dolo Franco i Jose Torró com a presidents “ens vam quedar de pedra quan ens proposaren com a presidents, però vam dir de seguida que si perquè és tot un goig treballar per la Mareta i a més fer-ho amb el gran equip de gent que ens acompanya. Agafem el repte amb il·lusió i alguns nervis encara que sabem com funciona l’organització perquè ja formarem part de la directiva anterior“, assenyalen. A l’hora de parlar de novetats expliquen que els actes són els habituals de sempre, donat que l’estructura de la trilogia mariana contestana està molt marcada, tot i que posen l’accent en un instant que es recupera després de la pandèmia “enguany sí que es podrà besar la icona després del retorn al Monestir, ja que l’any passat només es va poder fer una veneració davant el quadre perquè encara teníem algunes mesures restrictives davant la COVID-19. La resta serà com sempre i esperem que ens acompanye el bon oratge per poder eixir al carrer a festejar a la nostra patrona com cal“, indiquen. Respecte als moments que esperen amb més il·lusió, els dos ho tenen molt clar “l’instant en el qual baixem a la Verge del cambril, i que la portem per a col·locar-la en les andes abans d’eixir al carrer, serà molt especial i després la súplica o la missa dels malalts sabem que seran molt emotives per la gran càrrega sentimental que tenen darrere“. Per últim Dolo Franco i Jose Torro conviden no sols al poble de Cocentaina a viure les festes de la Maretaels contestans estarem als seus peus, però convidem també a tots els veïns dels pobles d’aquestes comarques perquè en el Comtat i l’Alcoià també se li professa una gran devoció a la Mare de Déu del Miracle. Estan tots convidats a compartir amb nosaltres uns dies tan emotius“, conclouen.

Ací pots escoltar l’entrevista amb la Pia Unió hores abans de l’inici de la Festa de la Mareta:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *