2020, un any inèdit per a la Festa Contestana amb precedents

En aquest inici del mes d’agost Cocentaina hauria d’estar preparant les seues Festes de Moros i Cristians en honor al patró Sant Hipòlit Màrtir, unes celebracions que tindrien lloc aquest pròxim cap de setmana tal com mana la tradició. No obstant en aquest estiu de 2020 tot és molt diferent i la Festa no eixirà al carrer puntual a la seua cita a causa de la crisi sanitària derivada de la pandèmia global del Coronavirus.

Aquest fet és totalment inèdit, ja que les Festes de Moros i Cristians de la Vila Comtal s’han celebrat de forma ininterrompuda en les últimes dècades des de l’any 1940 fins al 2019 al mateix temps que els principals actes d’aquestes, en tindre lloc en estiu, pràcticament no han patit suspensions durant tot aquest temps per la climatologia. L’última vegada en la qual es van suspendre les Festes fou a partir de 1936 a causa de la Guerra Civil i les mateixes es van reprendre en finalitzar la contesa «en 1939 feia poquets mesos que havia acabat la Guerra i es van fer uns actes senzills en honor a Sant Hipòlit mentre que a partir del quaranta es va reprendre l’activitat i, amb major o menor bonança econòmica, aquesta ha seguit en el temps fins a enguany«, explicava en COPE ALCOY Pablo León Vidal, historiador local, fester dels Muladís i membre de la Comissió d’Arxiu i Patrimoni de la Junta de Festes. A més Pablo León ha recordat que al llarg de la història hi ha altres anys on les Festes tampoc s’han celebrat «l’estructura de la trilogia festera contestana que coneixem ara ve marcada pel Reglament de 1853, un document que va organitzar les celebracions que anaven portant-se a terme des del Segle XVIII. A partir d’aquesta data trobem, per exemple, que en 1910 i 1911 no es van fer Festes per la gran sequera que va patir la població i que va afectar molt als camps així com a l’economia local de l’època. Després en 1912 es van recuperar i en 1913 van desaparéixer de nou per la plaga de la fil·loxera que va danyar molt les vinyes«, afirma. Per a Pablo León el que es viurà enguany és una fita històrica per a la Festa Contestana que les generacions futures recordaran «per això s’ha llançat la Revista de Festes perquè d’aquesta forma pot quedar documentació escrita del que va passar en 2020 i del context que es vivia,tant en l’àmbit fester com en el poble, quan es patia aquesta situació tan dolenta per a tots«, ha conclòs.

Afegir que la mencionada Comissió d’Arxiu i Patrimoni ha llançat la proposta #NostàlgiaFestera a través de les xarxes socials de la mateixa Junta de Festes, una iniciativa que recopila la història de cada acte que no s’ha celebrat en 2020 per a donar-la a conéixer entre el món fester i el conjunt de la població.

Pots escoltar l’entrevista amb Pablo León Vidal a partir del minut 10:06:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *