Per Carnestoltes, temps de rosquetes

Els pobles de les comarques de l’Alcoià i el Comtat encara mantenen la tradició d’elaborar i degustar rosquetes durant aquests dies de Carnestoltes. Aquest costum agafa més força de cara al Dimarts Gras, jornada prèvia al Dimecres de Cendra que marcarà l’inici de la Quaresma.

Les rosquetes són una llesca de pa blanc xopada de llet, arrebossada d’ou batut, fregida amb oli d’oliva, endolcida amb sucre o mel i aromatitzada amb canella. Aquestes s’elaboraven antany en el darrer dia de Carnestoltes i servien per a agafar forces de cara a les jornades de dejú que venien amb motiu de la Quaresma. Encara a moltes cases s’elaboren les rosquetes per aquestes dates encara que també són moltes les pastisseries que les preparen per a oferir-les als seus clients «nosaltres comencem a fregir rosquetes des del divendres de Carnestoltes perquè hi ha molta demanda. És un dolç que agrada molt, especialment als més menuts, i actualment està convertint-se també en postre a molts restaurants que el combinen, per exemple, amb gelat«, explicava en COPE Alcoi Tonin de la Panaderia Sofia.

Aquests dies previs al Carnestoltes també són dates de celebrar les quaranta hores d’exposició del Santíssim Sagrament abans que arranque l’esmentada Quaresma. Aquests cultes religiosos encara es mantenen a poblacions com Cocentaina, Banyeres de Mariola o Agres. En aquesta última la festa adquireix més rellevància amb la crema del pi a la Plaça; una festa organitzada pels ‘Quintos’ del poble.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *