La Fira de Tots Sants: l’ èxit col.lectiu de Cocentaina

Artículo de Opinión de José Cantó Doménech. Cocentaina

La Fira de Tots Sants de Cocentaina és segurament, l’esdeveniment històric, social, cultural i econòmic de la tardor més important a les terres valencianes (i segurament més enllà). Per això, els qui han escrit sobre ella utilitzen denominacions destacades com ara “Fira de Fires”, “Espai de sensacions”, etc. I és que veritablement, la Fira (amb f majúscula) és la de Cocentaina ja que conté molts elements que la fan màgica i especial, i que la converteixen en un espectacle únic. A saber:
És una Fira de tot un poble, que s’estén per tot un poble, que transforma a tot el poble i que implica i involucra a tot un poble. “Si és per la Fira sí” és la frase que els qui som de Cocentaina solem dir per a justificar les lògiques molèsties que un esdeveniment d’aquestes característiques, que fa multiplicar per 43 la població local fins arribar a més de 500.000 persones, causa en la vida tranquil·la i reposada d’un poble de muntanya d’11.500 habitants com és Cocentaina.

És una Fira que no deixa a ningú indiferent i que és capaç d’encisar a qualsevol visitant sense importar-ne l’edat, el gènere i la condició. Sigues qui sigues i com sigues, la Fira té la capacitat d’oferir-te alguna cosa que t’interessa: espectacles, gastronomia, misteri, cultura, diversió, oci, entreteniment…

És una Fira que estimula tant els nostres sentits fisiològics (vista, olfacte, tacte, oïda i gust), com els intel·lectuals (imaginació, il·lusió, felicitat…) i que és capaç de causar efectes secundaris a mode de síndrome de Florència, perquè les persones en passejar-la i descobrir-la ens exposem a nombroses manifestacions d’art i cultura que representen una acumulació de bellesa.

És una Fira adaptada a les persones i on caben tots: xiquets, famílies, joves, parelles, majors… I per a cadascú d’ells és capaç d’oferir una activitat particularitzada i adaptada als seus interessos, a tots els preus i condicions.
És una Fira on a pesar de la gran quantitat de persones que hi coincideixen, no ha perdut el seu caràcter amable i familiar, sent escassíssims els incidents de seguretat que s’hi produeixen en comparació a altres esdeveniments que congreguen un nombre similar de visitants.

És una Fira que ofereix un espai de convivència de cultures i religions i on la tradició més arrelada com el producte agrícola de qualitat, el primer torró, els dàtils, l’albarda o el gaiato, és capaç de compartir temps i espai amb l’aplicació tecnològica més capdavantera. Com se sol dir “Si no ho trobes a la Fira, quasi segur que no existeix”.

És una Fira que representa una veritable senya d’identitat que ens identifica com a poble. Enguany celebrem la seua 668 edició i hem de pensar que el privilegi reial que la fa possible s’atorgà a la vila de Cocentaina el 1346, tan sols 19 anys després que es culminara la formació del Regne de València amb el Tractat d’Elx. Alguns haurien de prendre nota.

És una Fira intergeneracional que ens permet fer un viatge en el temps, en el qual els més joves descobreixen els costums i les eines del passat, i els més majors la prosperitat que la ciència i la tecnologia ens està oferint al segle XXI.

És una Fira que promou la cultura, capaç d’oferir un programa d’activitats, exposicions i espectacles més propi d’una capital de província que d’un poble. “Una Fira de capital feta per un poble”.

És una Fira que és capaç d’inventar verbs, dites i refranys: “firar-se”, “fred de Fira”, “A la Fira no vages si no tens diners que veuràs moltes coses i no compraràs res”. Aquesta és la demostració de com d’arrelada tenim a la Fira en el més profund del nostre tarannà.

És una Fira dinamitzadora de l’activitat econòmica d’aquest territori, que és capaç de moure més de 40 milions d’euros, que molts la voldrien per a ells i que està destinada a ser el major aparador de les comarques centrals valencianes.

Però per damunt de tot, la Fira, és el major èxit col·lectiu de Cocentaina com a poble. Durant 668 anys els socarrats hem estat capaços de reinventar la Fira, de adaptar-la als temps i de consolidar-la. Moltes vegades, com ara, sense un clar recolzament institucional, sense ajudes econòmiques específiques que la salvaguarden per al futur i sense els merescuts reconeixements. Però aquest menyspreu s’ha trobat amb el caràcter d’un poble senzill que fa seua la Fira per damunt de colors i banderes i que ofereix l’únic que té: el seu poble, els seus carrers, la seua història… Aquest és el secret de la Fira. Una Fira que ens ompli d’orgull i que és, sens dubte, el major dels nostres èxits com a poble.

Cocentaina és Fira i Fira és Cocentaina.

Vingueu a Cocentaina i gaudiu de la Fira!

Bona Fira 2014!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *