Paco Pascual trasllada els projectes d’aprenentatge-servei al Senegal

 

Millorar la vida en comunitat. Eixe és un dels objectius dels projectes d’aprenentatge-servei que Paco Pascual, docent del col·legi Sant Roque, porta anys desenvolupant junt als seus alumnes. Però ara ha decidit fer un pas més enllà i portar aquesta metodologia fora de les nostres fronteres. En concret, al Senegal.

Una nova etapa en la seua vida professional que afronta amb ganes, encara que -com en tot canvi- també amb nervis. “El cor em demanava un canvi de capítol, buscar coses noves”, confessa Pascual a Cope Alcoi. Així que quan se li va presentar l’oportunitat, i després de parlar-ho amb la seua família i ‘donar-li moltes voltes’, va decidir agafar una excedència i embarcar-se en aquest nou projecte de cooperació humanitària internacional. “Ha sigut una decisió complicada després de 23 anys treballant en el col·legi, el que considere la meua casa”.

Però, en què consisteix exactament aquesta aventura en la qual està a punt d’embarcar-se? “L’objectiu principal és instaurar la metodologia de l’aprenentatge-servei. Primer a la ciutat de Saint Louis, en el barri Hydrobase. I, després, anar més enllà i poder parlar fins i tot d’una metodologia a nivell de país. Anirem a poc a poc”, conta el docent.

No obstant això, el desenvolupament d’aquests projectes és molt més complicat al Senegal que a Espanya. I és que allí viuen una realitat molt diferent. “Parlem d’un país en el qual els mestres encara estan pegant als xiquets. Anem a un país complicat”, confessa Pascual. Encara així, la finalitat és ambiciosa. “Millorar el país. Està demostrat que aquesta metodologia millora la societat. Si en aquests països aprenen a utilitzar-la bé, amb tota seguretat milloraran”.

El primer pas, sens dubte, és poder formar a la comunitat educativa: mestres, Inspecció Educativa, moviments del barri… Per a això, farà una primera estada aquest mes de juliol. I, a partir d’ací, una vegada tornen els alumnes a l’escola, començaran amb el projecte.

“Hi ha molt de plàstic a la platja. La idea és crear, juntament amb els xiquets, uns aparells per a recollir el plàstic i, posteriorment, construir dues pistes de futbol platja i voleibol platja per a oferir esport al barri”, explica Pascual. Posteriorment, el plàstic serà reutilitzat en activitats acadèmiques

Però en açò, Pascual no està sol. Tot va començar en 2018, quan el docent va realitzar una conferència sobre els projectes d’aprenentatge-servei en la Universidad de la Laguna (Tenerife). Posteriorment, la Universitat, el Govern de Canàries i l’ONG Universitat Sense Fronteres van construir un col·legi en Hydrobase, Saint Louis.

Un projecte que té data d’inici però, de moment, no de fi. “Estic molt motivat, perquè tot el que siga ajudar als altres m’agrada moltíssim. M’agradaria tornar sent una persona diferent, un millor professional“.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *