Les empreses no es presenten al concurs per a les obres de la Rosaleda perquè perden diners

La reposició de la zona verda de la Rosaleda, que ve marcada per una sentència judicial, ha d’esperar. Contàvem en Cope Alcoi que el concurs per a l’execució de l’obra va quedar desert i per als empresaris el motiu és clar: el pressupost oferit, 2.438.066 euros, està per davall del preu de mercat. És a dir, l’empresa a la qual li fora adjudicada l’obra perdria diners.

“Considerem que, en aquest cas, els preus estan fins i tot prop del 50% del preu real de cost d’una obra d’aquesta envergadura”, ha assegurat Natxo Gómez, president de la Federació Empresarial de l’Alcoià-Comtat (FEDAC) i vicepresident de la Unió Empresarial de la Província d’Alacant (UEPAL). Si calculem a quant ascendeixen els costos reals, estaríem parlant de més de quatre milions d’euros. No obstant això, el pressupost amb el qual es pretenia licitar el projecte és de quasi dos milions i mig.

I aquesta diferència es deu al fet que els preus no estan actualitzats. El projecte va ser redactat en 2020, abans que augmentaren els costos de les matèries primeres, de l’energia… “Durant la pandèmia va haver-hi un desproveïment del mercat i un increment de costos per falta de material i de producció. Això va fer que s’incrementaren els preus. Arran d’altres incidències, com l’increment del cost de l’energia, tot ha continuat pujant. Però ja érem conscients en 2022 i no s’estan aplicant aquestes pujades en la major part de les licitacions que eixen. Ens sembla que l’Administració no és realment conscient del preu del mercat hui dia“, ha explicat Gómez en declaracions a Cope Alcoi.

Davant aquesta situació, l’Ajuntament realitzarà una revisió dels preus per a oferir un nou pressupost amb el qual licitar el projecte. No obstant això, com en aquest espai de temps els costos han continuat pujant, el preu de les obres serà major. En concret, el 2022 va tancar amb una inflació del 5,7%. “Ara, per al 2023, hauran de traure aqueixa licitació a un preu concorde al preu normal més un 5%, perquè s’han incrementat els costos”, afig el representant dels empresaris.

Una situació generalitzada

Tanmateix, això no ocorre solament a l’Ajuntament d’Alcoi. És una situació que es dona també en altres Administracions. “A Alcoi han quedat desertes cinc o sis licitacions en els últims dos anys, però és un problema de qualsevol Administració”.

Per als empresaris això es deu a raons polítiques. “Intenten reduir al mínim les partides i els funcionaris es veuen obligats a treballar amb aquests preus. Cal preguntar-se si volem que les obres avancen o estem traient licitacions per a complir l’expedient encara que sapiem que no tindran futur”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *