La Rosaleda costarà cinc milions d’euros a Alcoi, el doble de l’inicialment previst

L’Ajuntament d’Alcoi està obligat a reposar la zona verda de La Rosaleda. Així ho dicta una sentència judicial. No obstant això, el projecte costarà prop de cinc milions d’euros a la ciutat. En concret, el pressupost és de 4.810.571,09 euros.

La dada contrasta amb l’anterior projecte que va traure a licitació el Consistori al març de 2023, en un concurs que va quedar desert. És a dir, cap empresa es va presentar, ja que el pressupost -d’uns 2’4 milions d’euros- estava per davall del preu de mercat. Això significaria que executar les obres els faria perdre diners.

Davant aquesta situació, l’Ajuntament es va veure obligat a revisar els preus. Això és una cosa que no havia fet fins al moment perquè considerava que l’augment dels costos en algunes partides es podria compensar amb el pressupost d’unes altres. I és que el projecte va ser redactat en 2020, abans que augmentaren els costos de les matèries primeres, de l’energia…

Assegurava Natxo Gómez, president de la Federació Empresarial de l’Alcoià-Comtat (FEDAC) i vicepresident de la Unió Empresarial de la Província d’Alacant (UEPAL), al març que el desfasament en els preus era de prop del 50%. I sembla que així ha sigut. “No enteníem per què l’Ajuntament continuava traient aquests projectes després de tota la crisi i la pujada de preus. Sembla que no hi havia molt d’interés en què tiraren avant algunes obres públiques”, ha explicat Gómez aquest divendres en declaracions a Cope Alcoi.

Però, podrien haver sigut menors els costos si els preus s’hagueren actualitzat en el seu moment? És probable que sí. L’anterior licitació es va aprovar a la fi de desembre de 2022. No obstant això, l’any va tancar amb una inflació del 5,7%. Per tant, en revisar-se els preus ara, als costos normals calia sumar-li aqueix increment.

Segons ha assegurat Toni Francés, alcalde de la ciutat, en declaracions a Cope Alcoi, l’execució del nou projecte es traurà en breus a concurs públic. “Durant el mes de juliol licitarem el projecte perquè abans de final d’any puguen començar les obres“.

Ultimàtum de la Justícia

La licitació va quedar deserta al març i a l’abril la Justícia va donar un ultimàtum a l’Ajuntament d’Alcoi. Davant els retards, la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va dictar una provisió en la qual advertia a l’alcalde, Toni Francés, i al fins ara regidor d’Urbanisme, Jordi Martínez, mitjançant notificació personal de possibles responsabilitats penals i de multes coercitives.

“El projecte va ser un fracàs del Govern del moment. Es va denunciar des del primer dia. Partint d’ací, hem arribat al nivell més extrem. El jutge insta l’Ajuntament amenaçant-lo. Si no aconsegueixen traure el projecte, començaran a multar a persones del Govern. A partir d’ahí s’han posat les piles“, considera Gómez.

A aquesta provisió han respost des del Consistori. “Nosaltres contestem a aqueix requeriment amb tots els documents i passos que hem donat demostrant que mai hem estat aturats i que no hi ha hagut una voluntat de no executar la sentència“, ha assegurat Francés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *