‘La Corriola’ torna a omplir d’ambient festiu el paratge de Santa Bàrbara

El 8 de desembre sol marcar l’inici oficial de les festes de Nadal, però aquesta jornada festiva també té un significat especial en la població de Cocentaina. I és que els veïns de la Vila Comtal pugen fins al paratge de Santa Bàrbara per a complir amb la tradició de degustar la ‘Corriola’, un pa redó al qual se li acompanya amb una llonganissa roja que rep el nom popular de ‘volteta’.

Hui, de nou, va ser protagonista aquest costum i a partir de les nou del matí es va poder escoltar la música tradicional, que va interpretar la Colla Mal Passet, en la cercavila d’ascens al paratge que va començar des de les portes del Palau Comtal. A la comitiva es van sumar molts contestans, però també els integrants de la Muixeranga Penyeta que després van oferir diverses evolucions a l’esplanada del ermitori. A més, es van incorporar enguany, com a novetat, els cabuts d’antany que ha recuperat la Vila Comtal i que van ser estrenats diumenge passat després d’haver-se fet realitat aquest projecte gràcies als Pressupostos Participatius. Una vegada en l’esmentat paratge, als peus de la Serra de Mariola, va arribar el moment d’esmorzar la ‘Corriola’, gaudir dels jocs organitzats pels Júniors de les dues parròquies contestanes i complir amb el ritual de tocar la campana en un matí que ha transcorregut amb normalitat malgrat que el fort vent va voler ser present amb algunes gotes de pluja a l’inici del dia. Marcela Richart, regidora de Tradicions, feia un balanç molt positiu del transcurs de la Corriola:

 

També l’alcalde de la capital del Comtat destacava el gran arrelament que té la ‘Corriola’ a Cocentaina i recordava que estem davant una Festa d’Interés Turístic Local que passa de generació en generació. A més Jordi Pla assenyalava en COPE ALCOI que el paratge havia registrat un gran ambient festiu des de primera hora del matí:

 

Enguany, a més, no han faltat a la cita integrants de la Colla de Campaners del Comtat que han tocat la campana però també han fet algunes explicacions als més xicotets de la casa. Hem pogut parlar amb Xavi Calvo i Ivan Jover:

 

Al migdia es va celebrar una missa de campanya davant l’ermita i, després de l’eucaristia, va arribar el moment d’emprendre el camí de retorn a casa posant-se fi així a un matí festiu que arribava també després d’una vesprada-nit que va ser intensa en la vespra del dia de la Immaculada Concepció. Tot això pel fet que el dijous es va donar la benvinguda al ‘Nadal Contestà’ amb l’encesa de llums, acompanyada d’una xocolatada, al mateix temps que les Filaes de Moros i Cristians van renovar la tradició de la ‘Olleta de La Puríssima’ amb un sopar en les seues respectives seus en la qual no va faltar aquest plat tan típic de la localitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *