Informatiu Matinal dimecres 15 de maig 2024 (07:20h)

Hui dimecres us hem destacat que la falta de relleu generacional complica el futur de l’agricultura tradicional. També hem destacat que Alcoi és una de les ciutats amb menys població inferior a 35 anys.

Cada 15 de maig se celebra la festivitat de Sant Isidre Llaurador, patró de la gent del camp, i en una jornada com la de hui posem focus en l’agricultura tradicional; una pràctica que cada vegada perd més força a les nostres comarques. L’auge de varietats comercials -controlades per les grans corporacions i la indústria agroalimentària- i fins i tot la falta d’ajudes en matèria econòmica; fan que cada vegada menys gent opte per dedicar-se a aquest sector.

«Això no ve d’ara. Ve de fa ja dues generacions. Es deixaven la agricultrua per a anar-se a la indústria. Hi ha poc relleu generacional«, ha lamentat, Javi Ferri, representant de l’Associació  Llavors d’Ací, en declaracions a COPE ALCOI.

I això ha provocat que en les últimes generacions es perden espècies de llavors tradicionals i característiques del territori valencià. «En els últims anys hem perdut moltes espècies. El problema està en el fet que hi ha algunes que encara no sabem que s’han perdut», assegura Ferri. Aquest context afecta també el futur de la producció. «Són la base genètica. Totes les millores, com el cultiu transgènic, venen d’eixa base. Si perdem la base genètica, perdríem també la capacitat de millora«.

No obstant això, per a revertir aquesta situació, és fonamental reactivar un sector com l’agricultura que tanta importància ha tingut sempre a l’Alcoià i el Comtat de la mà de cultius com l’oliva, l’ametla, la vinya o la cirera. I, per a això, es necessita de suport per part de l’Administració Pública. «En l’agricultura costa començar. Cal posar facilitats. Advoquem pel contacte de la gent jove amb l’agricultura i la naturalesa. Si des de xicotets els consciències, ells després saben apreciar un menjar orgànic i poden fer un consum més responsable», conclou Ferri.

Els agricultors arriben a aquest Dia de Sant Isidre en un any complicat per al sector degut a la situació que travessen motivada per assumptes com les exigències que arriben d’Europa. També denuncien que segueixen sense atendre’s demandes importants com a retribucions econòmiques justes per als productors de fruita i verdura, major control dels productes que venen d’altres països o rebaixes d’impostos. Un 2024 difícil al qual se li suma la falta de pluges, situació que ha condicionat la producció de fruites i verdures fins al moment en una situació que pot agreujar-se en els pròxims mesos sinó apareixen les esperades precipitacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *