El Betlem del Tirisiti, la singularitat que marca el Nadal a Alcoi

El Betlem del Tirisiti és una de les particularitats del Nadal a Alcoi i des de finals de novembre s’estan duent a terme un ampli de representacions dirigides en primer lloc al públic escolar mentre que ara es duen a terme les funcions adreçades al públic en general. Aquest retaule nadalenc és protagonista des de fa més de cent anys i les funcions són hereves, potser gairebé úniques, de llarga tradició mediterrània de teatres de titelles, en format petit i temàtica amb elements populars i religiosos.

Un llibre recull la història del Tirisiti

Qui no coneix a la ciutat a Tirisiti, Tereseta, el Sereno o l’Agüelo? De xiquets a ancians. El Betlem de Tirisiti torna cada any al Teatre Principal d’Alcoi i és una cita que pràcticament ningú es vol perdre.

Tirisiti s’ha consolidat a la ciutat com una de les figures més rellevants del Nadal Alcoià. Els més xicotets aprenen, tant a l’escola com a casa, els noms dels personatges del tradicional retaule nadalenc, les cançons i les principals escenes. I amb l’objectiu de continuar fomentant el valor cultural delTirisiti, el Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament d’Alcoi ha publicat un llibre infantil que recull la història del Tirisiti, el text que es llig i activitats per als més xicotets.

El llibre està escrit en valencià i s’ha repartit als centres educatius. L’edició compta amb 10.000 exemplars que també es poden recollir a l’Oficina de Turisme. També pot descarregar-se gratuïtament ací. Es tracta de l’última publicació d’una col·leció que recull altres esdeveniments importants per al Nadal Alcoià com les Pastoretes, el Ban Reial o la Cavalcada. “Des del departament sempre hem intentat que els xiquets pogueren fer una activitat en valencià i ensenyar-los al mateix temps eixe conjunt d’elements que conformen el Nadal a Alcoi“, explicava Ximo Victoriano, tècnic del Gabinet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *